VS vragen steun China tegen de Rode Khmer

WASHINGTON/ PHNOM PENH, 25 juli De Amerikaanse regering heeft China gisteren gevraagd de wapenleveranties aan de guerrillastrijders van de Rode Khmer in Cambodja terug te dringen. Onderminister Robert Kimmit heeft dit verzoek overgebracht aan de Chinese ambassadeur in Washington, Zhu Qizhen.

Kimmit onderstreepte dat China een belangrijke rol moet spelen bij de oplossing van het gewapende conflict in Cambodja. De Amerikaanse oproep komt een week na de aankondiging van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, dat de Verenigde Staten niet langer de verzetscoalitie steunen, waarvan de Rode Khmer deel uitmaakt. De Chinese regering heeft daarop gemeld haar steun aan de Rode Khmer te handhaven.

De leider van de Rode Khmer, Khieu Samphan, heeft gisteren een verklaring uitgegeven waarin hij 'de wereld' vraagt zijn guerrillabeweging niet te laten vallen. Khieu Samphan roept de Verenigde Naties op een vredesmacht te sturen die moet toezien op een vreedzame machtswisseling en het vertrek van de Vietnamese troepen uit Cambodja.

Amerikaanse militaire deskundigen zijn gisteren in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh aangekomen voor onderzoek van stoffelijke resten om deze te kunnen identificeren als vermiste militairen uit de Vietnam-oorlog. Het is het eerste contact tussen de Verenigde Staten en Cambodja over de 'missing in action' sinds het verbreken van de betrekkingen met Phnom Penh in 1975. De Amerikanen zullen in een medisch instituut de resten van 18 mensen onderzoeken. Volgens de officiele cijfers zijn bij het einde van de oorlog in 1975 82 Amerikanen in Cambodja als vermist opgegeven. De Cambodjaanse regering maakt er al sinds 1984 melding van dat lijken van vermiste Amerikanen in Cambodja zijn gevonden, maar de regering heeft nooit toestemming gegeven voor identificatie door Amerikaanse deskundigen. Washington heeft Phnom Penh er steeds van beschuldigd de kwestie van de vermisten te misbruiken om politieke concessies af te dwingen. (Reuter, UPI)