Voorzitter H. P. Verhoef van HIV Vereniging overleden

ROTTERDAM, 25 juli De voorzitter van de HIV Vereniging Nederland, ir H. P. Verhoef, is maandagavond in het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis overleden aan AIDS. Hij is 33 jaar geworden.

Verhoef kwam vorig jaar april in het nieuws toen hij in de Amerikaanse staat Minnesota werd gearresteerd en naar de Oak Park Hyde gevangenis in Stillwater werd overgebracht. Hij was op weg naar de Gay and Lesbian Health Conference die in San Francisco werd gehouden. In zijn bagage werd het AIDS-remmende middel zidovudine aangetroffen. Mensen die met het AIDS-virus zijn geinfecteerd mogen sinds augustus 1987 op grond van de federale wet 2126A de VS niet meer in, omdat AIDS is bijgeschreven op de lijst van besmettelijke ziekten. Verhoef zat enkele dagen vast, omdat hij voorkeur gaf aan een oordeel van de rechter boven een onmiddellijke terugreis. Hij kreeg uiteindelijk toestemming om naar het congres te gaan met een 'zakenvisum', omdat zijn bezoek zinnig werd geacht met het oog op de AIDS-preventie. Zijn aanhouding en detentie hebben in de VS een niet aflatende discussie teweeggebracht over het AIDS-beleid in relatie tot de mensenrechten.

Verhoef was indertijd voorzitter van de Zuidhollandse afdeling van de Belangenvereniging Mensen met AIDS, die later is opgegaan in de HIV Vereniging Nederland, waarvan hij voorzitter werd.