Vierde gouden medaille stemt Matt Biondi nog niettevreden

SEATTLE, 25 juli Matt Biondi veroverde vanochtend, op de 100 meter vrije slag, zijn vierde gouden medaille bij de Goodwill Games in Seattle. Toch zei de topzwemmer na afloop een teleurgesteld man te zijn. 'Ik had mijn training afgestemd op een wereldrecord op de 100 meter vlinderslag', bekende de vijfvoudig Olympisch kampioen. Daarin slaagde Biondi niet. Hij werd zelfs door de Surinamer Anthony Nesty verslagen, net zoals in Seoul. 'Die nederlaag doet pijn', aldus Biondi. 'Gelukkig heb ik de hele wereld toch wel kunnen laten zien dat ik nog niet afgeschreven ben.' Op de 100 meter vrije slag is Biondi nog steeds oppermachtig. Al zes jaar is hij op die discipline ongeslagen. Zijn winnende tijd in Seattle, 49,02 seconden, was ruim boven zijn eigen wereldrecord van 48,42, maar betekende nog de vierde aller tijden. Biondi heeft nu de beste negen tijden op zijn naam staan. Bij de vrouwen behaalde Summer Sanders haar derde gouden medaille. Na overwinningen op de 400 en 200 meter wisselslag won ze op de slotdag van het zwemmen de 200 meter vlinderslag.

Op de atletiekbaan in Seattle liep Nadesja Riasjkin een wereldrecord op de 10 kilometer snelwandelen. Ze vocht met Kerry Saxby uit Australie een pakkend duel uit, dat in de laatste 250 meter werd beslist. Toen nam de 23-jarige Riasjkina, die zich pas 2,5 jaar toelegt op snelwandelen, voor de eerste keer de leiding. Beiden doken onder het twee maanden oude wereldrecord (42.25,2). Riasjkin noteerde 41.56,21, Saxby 41.57,22. Op de 5.000 meter soleerde Jelena Romanova naar de toptijd van dit seizoen, 15.02,23. Voor de atlete was het de tweede 5.000 meter in haar carriere. Bij de mannen was Michael Johnson ongenaakbaar op de 200 meter. Zijn tijd (20,54) viel tegen.

Bij het mannenbasketbal leed Verenigde Staten een gevoelige nederlaag tegen Sovjet-Unie. De Russen wonnen met 92-85. Bij de Sovjets speelde nog maar een speler van het gouden Olympische team van Seoul'88 mee. Deze Valeri Tikhonenko, 2.07 meter lang, was wel de grote uitblinker. Hij scoorde in totaal 30 punten, waarvan liefst vijf drie-punters. Verenigde Staten moet nu van Italie winnen om toch nog de finaleronde te bereiken. (ANP/Reuter)