Vier doden, onder wie non, bij aanslag IRA

BELFAST, 25 juli Bij een zware bomaanslag in de buurt van de Noordierse plaats Armagh zijn gisteren vier mensen gedood, drie politiemannen en een non. De IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger, heeft bekendgemaakt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag.

In een telefoongesprek met een persorganisatie in Belfast zei een anonieme man namens de IRA dat de organisatie de vier had gedood 'bij een militaire actie'.

Er werd geen spijt betuigd over de dood van de non.

Protestantse en rooms-katholieke leiders in Ulster hebben de IRA-actie fel veroordeeld. Het is voor het eerst dat een non bij de strijd in Noord-Ierland om het leven kwam. De IRA wil met de acties bereiken dat Groot-Brittannie zich uit Noord-Ierland terugtrekt.

De drie politiemannen, officieren van het Noordierse politiekorps Royal Ulster Constabulary (RUC), werden op slag gedood toen de bom van 450 kilogram onder hun auto tot ontploffing werd gebracht. Dat gebeurde op een hoofdweg even buiten Armagh, in landelijk gebied. De non, die in een auto de plaats van de actie naderde, werd door de explosie zwaar gewond en overleed later in het ziekenhuis. Een vrouw die met haar meereed werd gewond maar haar toestand zou nu bevredigend zijn.

De katholieke bisschop Cahal Dalu zei dat de dood van de non, zuster Catherine Dunne, 'een nieuwe schrijnende en afgrijselijke dimensie' toevoegt aan de terreur in Noord-Ierland. Hij merkte op dat er geen legitieme doelen waren. Alle vier waren volgens hem 'onschuldigde slachtoffers van een zinloze en duivelse campagne'.

Twee van de drie politiemannen waren getrouwd en ze hadden in totaal zes kinderen.

De Ierse premier, Charles Haughey, noemde de moorden 'volslagen zinloos'.

En de Ierse anglicaanse primaat Robin Eames drukte zijn 'absolute verachting' uit over 'de brute aanval op politiemannen en burgers'.

(Reuter/UPI)