Vaste stijging van inkomsten voor Britse vorstenhuis

LONDEN, 25 juli De Britse koninkijke familie krijgt het komende decennium jaarlijks 7,5 procent meer inkomsten uit 's Rijks schatkist. Premier Margaret Thatcher heeft dit voornemen gisteren bekendgemaakt. De Britse regering wil hiermee een einde maken aan de elk jaar terugkerende debatten, uitgelokt door anti-monarchisten, over de hoogte van de inkomsten van de leden van het koninklijk huis. De premier noemde de koninklijke familie 'een brandpunt van patriottisme, loyaliteit, aanhankelijkheid en hoogachting. Het is een zeldzame combinatie en die moeten we waarderen', aldus de premier.

Het Britse koningshuis ontvangt dit jaar een toelage van 6,7 miljoen pond (ongeveer 20 miljoen gulden). Koningin Elizabeth incasseert daarvan het leeuwedeel, 5,09 miljoen pond (17 miljoen gulden). Zeventig procent daarvan is bestemd voor de honorering van haar hofhouding. Behalve de koningin ontvangen negen leden van haar familie een bijdrage van de staat, met uitzondering van kroonprins Charles en prinses Diana. Zij beschikken over de inkomsten van de koninklijke bezittingen in het hertogdom Cornwall.

Labor-leider Neil Kinnock heeft instemmend gereageerd op de nieuwe financieringsregeling van het koninklijk huis. De regeling 'voorziet in grotere continuiteit en effectievere planning in de financiering van de koninklijke huishouding', aldus Kinnock. (AP)