Toeristen in Frankrijk bedwelmd en beroofd

ROTTERDAM, 25 juli Elf Nederlandse vakantiegangers zijn eind vorige week en in het weekeinde in Frankrijk in hun auto's bestolen nadat ze met een onbekend middel waren bedwelmd. Op weg naar hun vakantiebestemming lagen ze te slapen op een parkeerterrein langs de autosnelweg. 'Er hing een merkwaardige lucht in de auto toen ze wakker werden. En hun bagage was verdwenen', aldus D. Pleiter van de alarmcentrale SOS-International in Amsterdam. De alarmcentrale heeft zeven a acht jaar geleden uit Portugal een keer eerder een dergelijke melding gehad.

Wegens berovingen langs de snelwegen in Zuid-Frankrijk en Spanje gaat de ANWB in het najaar groepen 'overwinteraars' begeleiden naar Spanje. Ongeveer 150 ANWB-leden zijn het afgelopen anderhalf jaar overvallen op weg naar hun bestemming in Spanje, zo meldt de bond. De Spaanse politie zet tussen 1 juli en 15 september extra mensen in langs toeristenroutes en op vliegvelden.

Volgens SOS-International stijgt het aantal toeristen dat tijdens de vakantie wordt beroofd. Sinds vorige week woensdag heeft de centrale ongeveer 30 meldingen van diefstal uit of van auto's gehad. In het vakantieseizoen zijn vijf a tien meldingen van diefstal per week gebruikelijk, aldus Pleiter.

D. Diepenhorst van de ANWB-Alarmcentrale deelt mee dat de meeste meldingen van medische problemen, diefstal en autopech uit Frankrijk komen, waar op dit ogenblik 525.000 Nederlanders verblijven. Steunpunt Lyon kreeg afgelopen maandag 1.200 telefoontjes. In Spanje neemt het aantal vakantiegangers in nood af: vorig jaar juli kreeg SOS-International 322 uiteenlopende meldingen, nu is dat aantal ruim honderd. In Spanje en Portugal verblijven op dit ogenblik 150.000 Nederlanders. Ongeveer drie miljoen Nederlanders zijn op dit moment op vakantie, van wie zo'n anderhalf miljoen in het buitenland, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. Vijfduizend van hen belde het afgelopen weekend met de ANWB-Alarmcentrale in Den Haag. Gemiddeld moet de alarmcentrale voor een kwart van de meldingen in actie komen. De alarmcentrale SOS-International in Amsterdam krijgt dit vakantieseizoen 1.500 telefoontjes per week. Dit weekend kwam de Amsterdamse alarmcentrale voor 300 mensen in actie.