Sphinx neemt Franse sanitairfabriek over

ROTTERDAM, 25 juli Koninklijke Sphinx in Maastricht (sanitair, tegels en technische keramiek) neemt voor 41,7 miljoen gulden een sanitairfabriek in Frankrijk over. Dat meldt Sphinx vandaag.

De overgenomen fabriek (Produits Ceramiques de Tourain) in Selles-sur-Cher behaalt met 500 werknemers een omzet van ruim 70 miljoen gulden (220 miljoen Franse franc) en heeft in Frankrijk een marktaandeel van tien procent. Bovendien exporteert het bedrijf naar Canada en Groot-Brittannie.

Sphinx behaalde in het op 31 mei afgelopen boekjaar met 1.900 werknemers een omzet van 325 miljoen gulden zodat de totale omzet na de overneming rond de 400 miljoen komt te liggen. Sphinx financiert de transactie met eigen middelen en kredieten.

De Franse fabriek is winstgevend en zal volgens Sphinx in het lopend boekjaar na financieringslasten een neutrale invloed hebben op de winst per aandeel. De overneming past in de strategie van Sphinx de positie in de Europese markt voor sanitair te versterken.

Sphinx heeft een akkoord gesloten met de grootaandelhouders die 98 procent van de aandelen in handen hebben. Op de resterende twee procent die op de beurs van Nantes staat genoteerd heeft Sphinx een bod uitgebracht.