Spetterende dansdrift van de straat

Tweeeneenhalf jaar geleden trad de uit Frankrijk afkomstige groep Black, Blanc, Beur in het kader van het Stagedoor Festival voor het eerst in Nederland op. Het publiek was enthousiast over de dansprestaties van die van de straat gehaalde zwarte, bruine en blanke Arabische jongeren uit de Parijse voorsteden. En dat was geen wonder, want hoe verschillend hun culturele achtergronden ook mochten zijn, ze werden verbonden door een natuurlijke spetterende dansdrift die zeer aanstekelijk werkte.

Black, Blanc, Beur (Beur is de bijnaam voor kinderen van Arabische immigranten) is nu opnieuw in Nederland te gast. En weer wist het gezelschap met de mengeling van virtuoze jazz, rap, afro en break-dance de toeschouwers tot luide bijval te brengen. De nieuwste produktie draagt de naam Monsieur Zzarbi, een figuur die als een dunne rode draad in het dansspektakel fungeert. Hijis een eenling die zich tevergeefs tracht aan te sluiten bij de groepen die hij tegenkomt. Telkens gaat hij er even in mee, maar met zijn schokkerige, meestal kleine en introverte bewegingen blijft hij toch een buitenstaander.

Choreografisch is het niet verrassend of interessant, maar wat bewegingsenergie, ritmiek en spontaniteit betreft is het een ware lust voor het oog. Alles wat kan bewegen, beweegt. Onderbenen lijken los van de bovenbenen te functioneren, heupen draaien en kronkelen, schouders trillen en sidderen, voeten schuifelen snel over de grond of roffelen razende ritmes, en armen en bovenlichamen wiegen of doorklieven scherp de ruimte. Hoge, lichte, stuiterende sprongen worden moeiteloos en zonder zichtbare voorbereiding uitgevoerd. Ruggen worden gebruikt om tollend op te draaien, terwijl de benen als molenwieken erboven zweven. Dat alles wordt gesteund door pulserende muziek met een sterke beat en gevarieerde ritmiek. De bruisende vitaliteit wordt zo nu en dan onderbroken door rustige, lyrisch getinte fragmenten, die ondanks hun ongepolijste vorm zeggingskracht behouden.

Een voorstelling zonder grote artistieke pretenties. Niet te lang, zo'n vijf kwartier, boordevol fysieke energie en dansplezier en uitgevoerd door vijftien sterke persoonlijkheden. Black, Blanc, Beur is de zomerse gang naar de schouwburg zeker waard.

  • M 28
  • Ine Rietstapgezelschap
  • Stadsschouwburg Amsterdam. Nog te Zien t
  • Christophe Zurfluh. Regie
  • Moise Rippon. Muziek
  • Monsieur Zzarbi. Choreografie
  • Jean Djemad. Gezien
  • Beur. Produktie