Sovjet-Unie rekent straks handel af in harde valuta

MOSKOU, 25 juli Met ingang van volgend jaar zal de Sovjet-Unie haar handel met de landen van de Comecon, het handelsblok van de Oosteuropese landen, afwikkelen tegen marktprijzen en in harde valuta. Het desbetreffende decreet van president Gorbatsjov is gisteren gepubliceerd door het persbureau TASS. De overgang naar een vrije-markteconomie, meer openheid, deelneming aan internationale economische betrekkingen en de sociaal-economische en politieke veranderingen in Oost-Europa hebben aan de basis van het besluit gelegen, aldus TASS. Het decreet houdt ook veranderingen tegenover de ontwikkelingslanden in. Sovjet-hulp aan ontwikkelingslanden moet zijn afgestemd op de 'reele mogeljkheden' van de Sovjet-Unie, aldus TASS. En de economische samenwerking moet in de toekomst 'op het principe van wederzijds nut en tweezijdige belangstelling' berusten.

De Sovjet-Unie heeft voor het eerst de Verenigde Staten gevraagd haar twee miljard dollar krediet te verlenen voor de aankoop van Amerikaans graan. De graanoogst in de Sovjet-Unie is dit jaar boven verwachting goed, maar er is te weinig brandstof om de oogst binnen te halen. Bovendien heeft Moskou te weinig harde valuta om buitenlands graan te kopen.

Gisteren meldde de Sovjet-vice-premier Stepan Sitaryan dat Moskou van plan is een netwerk van particuliere winkels te openen waar de Sovjet-brugers hun harde valuta kunnen besteden. In totaal beschikken de burgers over zo'n 340 miljoen dollar aan harde valuta die ze niet uitgeven in de Sovjet-Unie. Ook mogen de burgers straks rekeningen (met rente) aanhouden bij de Vnesheconombank, de Sovjet-bank voor buitenlandse handel, voor hun harde valuta zonder dat ze hoeven aan te geven hoe ze aan hun geld zijn gekomen. Gewoonlijk is dat afkomstig van de zwarte markt. (Reuter, DPA).