'Poolse geheime politie overwoog aanslag op paus'

WARSCHAU, 25 juli Binnen het Poolse ministerie van binnenlandse zaken zijn in het verleden plannen beraamd voor een moordaanslag op de paus. Dat heeft een Poolse juriste geconcludeerd na een onderzoek van vier jaar.

Krystyna Daszkiewicz, een bekende strafrechtdeskundige, heeft de dossiers bestudeerd van de zaak tegen de moordenaars van Jerzy Popieluszko, de politiek actieve priester die in 1984 door leden van de geheime politie om het leven werd gebracht. Voor de moord zijn later vier officieren van de geheime dienst tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld. In een vraaggesprek met het Poolse blad Express Wieczorny zei Daszkiewicz tot de conclusie te zijn gekomen dat bij het proces een groot aantal vragen onbeantwoord is gebleven en dat de betekenis van die vragen niet beperkt blijft tot de zaak-Popieluszko. 'Er zijn ook bewijzen dat binnen het ministerie plannen hebben bestaan voor een aanslag op de paus', zo voegde ze daaraan toe. Het is niet uitgesloten dat bij het ministerie een 'doodseskader' heeft bestaan. De vier in de zaak-Popieluszko veroordeelde agenten zijn, zo zei Daszkiewicz, slechts 'de top van de ijsberg' geweest. De onlangs afgetreden minister van binnenlandse zaken Kiszczak heeft zich na zijn aftreden uitgelaten over geruchten als zouden bij de moord op Popieluszko nog anderen binnen zijn ministerie betrokken zijn geweest. Hij zei zich zelf indringend met die vraag te hebben beziggehouden, maar hij was, mede na een gesprek met de belangrijkste dader, tot de conclusie gekomen dat met de vier alle daders waren gestraft. Kiszczak voerde daarbij onder andere aan dat de vier arrestanten de doodstraf hadden kunnen krijgen en dat het onder die omstandigheden onwaarschijnlijk is geweest dat ze eventuele opdrachtgevers tot het laatst toe hebben gedekt.

De Poolse militaire politie heeft sinds het aantreden van de door Solidariteit gedomineerde regering, in september vorig jaar, bijna 40.000 dossiers vernietigd die betrekking hadden op politie-acties sinds 1945. Dat meldde gisteren het blad Gazeta Wyborcza op basis van uitlatingen van een politieman die aan de vernietiging heeft meegewerkt. Hij zei dat de militaire politie nog altijd dossiers vernietigt. Dat zou gebeuren in het opleidingscentrum van de militaire politie in Minsk Mazowiecki.

De dossiers die werden vernietigd hadden onder andere betrekking op politie-acties tegen Solidariteit en de kerk. Ook de dossiers over de gedwongen uitwijzing van leden van de Oekraiense minderheid na de oorlog zijn verbrand, evenals 180.000 dossiers van medewerkers van de militaire inlichtingendienst en dossiers met de correspondentie tussen Poolse autoriteiten en leden van de Russische geheime dienst. (Reuter)