Oplossing blijft uit bij ambassadecrisis Cuba

HAVANA/MADRID, 25 juli De regeringen van Cuba en Spanje weigeren af te wijken van hun respectieve standpunten in de crisis rondom de Cubaanse vluchtelingen in de Spaanse ambassade in Havana. Spanje heeft gisteren echter bekendgemaakt de situatie via een 'dialoog' tot een oplossing te willen brengen, terwijl Cuba liet weten 'diep gekrenkt' te zijn door de opstelling van een aantal Europese landen in de ambassadecrisis.

Op een persconferentie in Madrid zei minister van buitenlandse zaken Francisco Fernandez Ordonez dat er contacten zijn tussen Spaanse en Cubaanse autoriteiten over de crisis, maar dat hij hierover 'in deze delicate situatie' geen verdere details wilde geven. De minister zal vermoedelijk zaterdag Fidel Castro in Lima ontmoeten, als beiden volgens plan aanwezig zullen zijn bij de installatie van Alberto Fujimori als president van Peru.

Fernandez ontkende dat de voor overleg teruggeroepen Spaanse ambassadeur Antonio Serrano de Haro een persoonlijke boodschap van Fidel Castro voor premier Felipe Gonzalez bij zich had. Spanje houdt vast, zo vatte de minister het standpunt van zijn land samen, aan een vrijgeleide voor de vluchtelingen in de ambassade.

In Havana, eveneens op een persconferentie, zei de Cubaanse onderminister van buitenlandse zaken Jose Viera dat geen van de 25 vluchtelingen (achttien in de Spaanse, drie in de Zwitserse ambassade en vier in de residentie van de Italiaanse ambassadeur) een vrijgeleide zal krijgen. 'Deze mensen moeten de ambassades vrijwillig en zonder voorwaarden vooraf verlaten', zei Viera, die er aan toevoegde dat ze anders maar in de diplomatieke gebouwen moeten blijven.

De onderminister toonde zich 'erg gekrenkt' door de opstelling van de betrokken Europese landen, die volgens hem asielzoekers aanmoedigen naar de ambassades te vluchten. Viera herhaalde het 'aanbod' van de Cubaanse regering om 'asociale elementen' uitreisvisa te verstrekken indien de Europese landen bereid zijn deze mensen op te nemen. (Reuter, AP)