Na bemiddeling Mubarak; Irak belooft Koeweit niet aan tevallen

KOEWEIT/BAGDAD, 25 juli Irak heeft de Egyptische president Hosni Mubarak, die bemiddelt in het conflict tussen Irak en Koeweit, verzekerd dat het Koeweit niet zal aanvallen.

Dit hebben Arabische diplomaten in de hoofdstad van Koeweit vanmorgen gezegd. Beide landen zouden te kennen hebben gegeven dat ze hun meningsverschillen op vreedzame wijze willen oplossen.

Gisteren was grote ongerustheid ontstaan nadat bekend was geworden dat Irak zeker 30.000 militairen en ten minste 200 tanks aan de grens met Koeweit had samengetrokken. Koeweit bracht daarop zijn leger, dat slechts 20.000 man omvat, in staat van paraatheid. Irak daarentegen beschikt over een leger van ongeveer een miljoen man.

Volgens Westerse diplomaten in Koeweit heeft Bagdad wel 2,4 miljard dollar schadevergoeding van Koeweit geeist voor olie die de Koeweiti's volgens de Irakezen uit hun bronnen in de buurt van de grens tussen beide landen hebben gestolen. De diplomaten zeiden dat de Iraakse president, Saddam Hussein, deze eis gisteren in Bagdad had geuit tegen Mubarak.

Het Amerikaanse ministerie van defensie verklaarde gisteren dat de Verenigde Staten hun marineschepen in de Golf in staat van paraatheid hebben gebracht in verband met de crisis. Op zeer korte termijn hebben de Amerikanen bovendien marine-oefeningen georganiseerd met de Verenigde Arabische Emiraten, die eveneens op gespannen voet leven met Irak. De oefeningen worden gehouden op een afstand van ongeveer 900 kilometer van de grens tussen Koeweit en Irak. Washington heeft eerder al onderstreept dat het de territoriale integriteit van Koeweit geheel ondersteunt.

De diplomaten in Koeweit zeiden dat Saddam Hussein tegenover Mubarak ook directe onderhandelingen met Koeweit had geeist over de oliebronnen in de grensstreek, waar beide landen aanspraak op maken.

Na terugkeer van zijn reis gisteren naar Bagdad, Koeweit en de Saoedische stad Jeddah verklaarde het Egyptische staatshoofd dat de huidige crisis dient te worden opgelost door de Arabische staten zelf. Ook Koeweit heeft er volgens diplomaten mee ingestemd om de zaak niet aan de Verenigde Naties voor te leggen. Eerder had Koeweit, tot woede van Irak, een gealarmeerde brief aan de VN gestuurd.

Irak heeft Koeweit en ook de Verenigde Arabische Emiraten ervan beschuldigd opzettelijk meer olie te hebben geproduceerd dan in het oliekartel OPEC was afgesproken. Hierdoor heeft Irak volgens Saddam Hussein het afgelopen jaar 14 miljard dollar schade geleden. (Reuter, AP, UPI)Pag.4:Geliefde Saddam speurt de vijand op