Koers KLM daalt op aantrekkend Damrak

ROTTERDAM, 25 juli Het Damrak was vanmorgen in een goede stemming na een licht koersherstel op Wall Street. Tokio kwam nauwelijks in beweging.

AMSTERDAM In de aantrekkende markt vormde KLM vanmorgen een uitzondering. Beleggers keerden de luchtvaartmaatschappij de rug toe na de sombere uitlatingen van de leiding over de toekomst. Tegen het middaguur had KLM twee kwartjes verloren op fl. 33,20. Over het algemeen hadden de aandelen direct de stijgende lijn te pakken. De CBS-stemmingsindex stond tegen het eind van de ochtend met 121 op een winst van 0,7 punt. Op dat moment stokte de handel enigszins. De obligatiemarkt gaf eveneens fractioneel hogere noteringen te zien.

Unilever won fl. 1,10 op fl. 159,10 en Koninklijke Olie fl. 2 op fl. 149,60. Twee favorieten van de voorgaande dag bleven ook nu stijgen. Nedlloyd voegde nog eens fl. 1,10 aan de koers toe op fl. 75,90 en Pakhoed fl. 3,70 op een nieuw record van fl. 225,50. CSM werd fl. 1 duurder op fl. 90,10 en ook Fokker kon dit bedrag aan de koers toevoegen op fl. 52. Ahold was eveneens ongeveer een gulden hoger op fl. 141,40. Bij de kleinere aandelenfondsen bleken twee papierbedrijven in trek. Voor Berghuizer Papier werd fl. 1,70 meer betaald op fl. 50,50 en voor Crown van Gelder fl. 3,50 op fl. 137. Samas liep nog eens fl. 1,50 omhoog naar fl. 91. Sphinx noteerde fl. 2,20 beter op fl. 170. De melding van een winstval bij De Drie Electronics in het eerste halfjaar kostte dit fonds fl. 2,90 op fl. 26, maar op deze koers waren niet eens kopers meer te vinden. Public Storage zakte fl. 1 naar fl. 13 en Koppelpoot fl. 7 naar fl. 297. Niet gehandeld mocht er vandaag worden in Vredestein, in afwachting van een bericht. Aangenomen wordt dat dit de verkoop van de bandenfabriek betreft, die al enige tijd geleden werd aangekondigd. NEW YORK Na dechaotische handel van maandag, toen de beursbarometer in korte tijd met ruim honderd punten zakte, heeft de effectenbeurs op Wall Street gisteren een roerige dag gekend. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen sloot weliswaar met een winst van 17,83 punten op 2922,53 punten, maar niet nadat de beursbarometer sterke schommelingen had laten zien, voornamelijk op grond van computerprogramma's. Op een gegeven moment was er sprake van een verlies van 27 punten. De omzet bedroeg gisteren ongeveer 183 miljoen aandelen na 212 miljoen op de dag ervoor.

Onder de handelaren overheerste het gevoel dat de beurs de komende tijd niet echt veel kan stijgen. Zo is er het vooruitzicht op mogelijk hogere belastingen en lijken de consumentenbestedingen af te nemen. Verder waren er maandag teleurstellende kwartaalresultaten en vooruitzichten op kleinere jaarwinsten. De stijging van gisteren werd dan ook als een technisch herstel betiteld na het forse verlies van ruim 56 punten op maandag.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag nauwelijks veranderd met een daling van 1,19 yen en een slot op 31.701,27 yen. De omzet bedroeg 350 miljoen aandelen. De dollar steeg 0,43 yen en sloot op 148,70 yen per dolllar.