Joodse leider Peru bij aanslag Lima gewond

LIMA, 25 juli De leider van de joodse gemeenschap in Peru, de 65-jarige Yacob Hansen (die in een ander bericht Jacob Hansson wordt genoemd en wiens leeftijd als zestig jaar wordt opgegeven), is gisteren bij een moordaanslag in de hoofdstad Lima gewond geraakt. Volgens het hoofd van de politie in Lima, Jocobo Mishkin, is de aanslag het werk van Palestijnse terroristen die zijn verbonden met de groep van Abu Nidal.

Drie mannen en een vrouw sneden in een auto de wagen van Hansen de pas af op een van de drukste wegen in Lima en openden het vuur met pistolen en machinepistolen. Hansen raakte gewond aan een arm en een hand en moest in een ziekenhuis worden behandeld. Zijn verwondingen zijn volgens politiechef Mishkin niet ernstig. De daders wisten te ontkomen.

Mishkin zei dat onder de aanvallers van Hansen vermoedelijk drie van terrorisme verdachte Palestijnen zijn die recentelijk uit een Peruaanse gevangenis zijn ontslagen. Het gaat om vermeende leden van de terreurgroep van Abu Nidal, de 36-jarige Algerijn Hocine Bouzidi, de 19-jarige Egyptenaar Mohamed Abdelrahman Abed en de even oude Libanees Ahmad Assaad Mohamed. Volgens de Israelische ambassade in Lima is met de arrestatie van dit drietal destijds een reeks aanslagen op Amerikaanse en Israelische diplomaten voorkomen.

De drie hebben twee jaar vast gezeten in afwachting van hun berechting, maar werden twee maanden geleden plotseling vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs en in tegenstelling tot eerdere beweringen van Peruaanse autoriteiten niet uitgewezen. (AP, Reuter, UPI)