Japanse banken geinteresseerd in 'atoomeiland'

DEN HAAG, 25 juli Japanse banken zijn geinteresseerd in de bouw van een grote kerncentrale in de monding van de Westerschelde voor de Nederlands Belgische kust. Onder hen is de Sumitomo-bank in Tokio, een van de grootste banken ter wereld.

Dat blijkt uit een toelichting van ingenieur G. Schwencke van het Hilversumse ingenieursbureau De Ferrante en Bakker bij een plan om in het zeegebied van de Wielingen, dat Nederland en Belgie elkaar al meer dan 180 jaar betwisten, een 'eiland van schone en duurzame energie' aan te leggen.

Officieel is de provincie Zeeland nog niet van het idee op de hoogte. De Zeeuwse VVD-gedeputeerde J. D. de Voogd (verkeer en waterstaat) vindt het plan 'op zijn zachtst gezegd uiterst ambitieus', maar wil het niet zonder meer 'over boord kieperen, want wat niet is kan komen'.

Volgens De Voogd, een voorstander van kernenergie, is zo'n eiland zeker niet binnen twintig tot dertig jaar te verwezenlijken. Ook is het zeer de vraag of een atoomcentrale in zee maatschappelijk aanvaardbaar is.

Het ingenieursbureau zegt dat het plan gebaseerd is op het advies van de Algemene Energieraad over mogelijke uitbreiding van kernenergie in Nederland. Dit advies is vorig jaar juli aan minister De Korte (economische zaken) aangeboden. Schwencke meent dat uitsluiting van kernenergie maatschappelijk zeer nadelig kan zijn, terwijl deze vorm van energievoorziening juist 'een brug zou kunnen slaan naar een maatschappij met duurzame schone energiebronnen'. Behalve aan een kerncentrale van 4.000 megawatt (een capaciteit van ongeveer tien maal zo groot als de Zeeuwse atoomcentrale in Borssele) denken de Hilversumse ingenieurs, die via een aantal werkmaatschappijen in Belgie, Canada en Nederland actief zijn op het gebied van energie en milieubeheer, ook aan de bouw van een getijde-centrale, spaarbekkens en oesterkweekplaatsen. Hun plan voorziet ook in de aanleg van recreatievoorzieningen, die volgens het bureau in het totaal zeker 40 miljard gulden zal gaan kosten.

Om te onderzoeken wat het plan waard en in hoeverre het politiek acceptabel is houdt het bureau binnenkort een bijeenkomst voor Nederlandse en Belgische beleidsmakers uit de overheidssector en uit de kring van aannemers en energieproducenten. Aanbevolen wordt het plan in elk geval door dr. ir. Frits Philips, atoomfysicus prof. J. Kistenmaker en oud-directeur generaal Dixhoorn van Rijkswaterstaat.