Crisissfeer op beraad Opec-kartel in Geneve

GENEVE, 25 juli De dertien ministers van de organisatie van olie-exporterende landen, OPEC, komen vandaag in Geneve bijeen in een crisissfeer die de verhoudingen binnen het olie-kartel ingrijpend kan veranderen.

De Koeweitse olieminister Rashid Salem al-Emeeri zei op de vraag van verslaggevers of de OPEC-vergadering zou mislukken: 'Ik hoop van niet'. Volgens de voorzitter van de OPEC, de Algerijnse olieminister Sadek Boussena, bestaat er brede overeenstemming om een nieuw produktieplafond vast te stellen op 22,5 miljoen vaten per dag. Dat zou een miljoen vaten per dag minder zijn dan de produktie in de eerste helft van dit jaar, toen het vorige plafond van 22 miljoen vaten voortdurend werd geschonden en de olieprijzen fors daalden, tot grote woede van Irak.

Irak, dat als gevolg van zijn oorlog met Iran kampt met een buitenlandse schuld van 80 miljard dollar, wil een olieprijs van 25 dollar per vat (159 liter). Iran zou niet verder willen gaan dan 20 dollar per vat. De Koeweitse olieminister, met Iraakse tanks aan de grens van zijn land, wees de claim van Irak vandaag als 'onrealistisch' van de hand.

Vandaag steeg de olieprijs onder invloed van de crisissfeer verder. Brent-olie (voor levering in september) opende 10 dollarcent hoger dan gisteren toen de prijs sloot op 19,42 dollar per vat. In de loop van de ochtend zakte de prijs iets totdat ze rondom het middaguur bleef steken op 19,48 dollar per vat.

Pag.11: Nieuwsanalyse