Chevron boekt hogere winst

NEW YORK/ CHICAGO, 25 juli De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft haar winst in het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar zien stijgen met zestig procent tot 648 miljoen dolar.

Daarentegen daalde in het tweede kwartaal de winst van het Amerikaanse olieconcern Texaco. Dat boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 343 miljoen dollar tegenover een winst van 366 miljoen dollar in het tweede kwartaal van vorig jaar. De omzet nam toe van 8,4 miljard tot 8,7 miljard dollar.

Over de eerste helft van dit jaar steeg de winst van Texaco van 631 miljoen tot 681 miljoen dollar en groeide de omzet van zestien miljard tot 17,9 miljard dollar.

Chevron zette in het tweede kwartaal voor 8,9 miljard dollar om. In het tweede kwartaal van 1989 was dat 8,2 miljard dollar. In de eerste zes maanden van dit jaar is de winst uitgekomen op 1,12 miljard dollar na een winst van 717 miljoen dollar in de eerste helft van vorig jaar. De halfjaaromzet groeide van 15,9 miljard tot 18,3 miljard dollar.

In de resultaten van Texaco over de eerste zes maanden van dit jaar is een bedrag van 1,2 miljard dollar niet inbegrepen, afkomstig van de verkoop van Texaco Canada. (AP, Reuter)