Bedenkers Cash eisen hun rechten op

ROTTERDAM, 25 juli De juridische strijd om het inmiddels gestaakte Veronica-Programma Cash is in een stroomversnelling geraakt nu ook het Amsterdamse filmproduktiebedrijf Kuijer en Wentholt zich in de ring gooit 'de ideeen-jongens van het eerste uur' die volgens hun advocaat door Cash-producent Del Prado op onheuse wijze uit de produktie zijn gegooid.

Kuijer en Wentholt (K en W) wil Del Prado en Associates voor de rechter dagen omdat Kuijer en Wentholt nog geld tegoed zou hebben van Del Prado en omdat Del Prado nooit de auteursrechten van het programma Cash zonder toestemming van Kuijer en Wentholt aan derden (onder andere aan het Japanse Mitsui) had mogen leveren. Kuijer en Wentholt claimen zelf mede het auteursrecht, aldus hun advocaat mr. B. F. Eble. Deze rechtszaak volgt op een kort geding dat de Stichting Educatief Effecten- en Beleggingsspel (SEEB), het zakelijke hart van het Cash-programma en opgericht op initiatief van Eddy del Prado, heeft aangespannen tegen Mitsui. De stichting heeft volgens eigen zeggen een overeenkomst met de Britse tak van het Japanse handelshuis Mitsui. De Japanners zouden de wereldwijde televisierechten van Cash hebben gekocht. Mitsui zou samen met SEEB een joint venture oprichten om daarin de uitzendrechten onder te brengen. Mitsui moest daarvoor drie miljoen gulden betalen en een achtergestelde lening van eveneens drie miljoen beschikbaar stellen. Maar toen de definitieve contracten op 20 april tijdens de mediabeurs MIP in Cannes getekend zouden worden, gaf Mitsui niet thuis. Mitsui ontkent dat er sprake is van een overeenkomt. De stichting heeft Mitsui UK nu in kort geding voor de rechter gedaagd en claimt 6 miljoen gulden. Morgen doet de rechtbank uitspraak.

Wordt de stichting in het ongelijk gesteld, dan betekent dat het materiele einde van SEEB en hoogstwaarschijnlijk ook het faillissement van Del Prado en Associates. Want krijgt de stichting geen geld meer binnen, dan heeft Del Prado geen geld om zijn schulden af te lossen, aldus advocaat Eble. (Del Prado heeft volgens hem aan de ene kant een vordering van 1,6 miljoen gulden op SEEB en moet aan de andere kant het facilitairbedrijf NOB nog een miljoen gulden betalen.)De Toonder Group of Companies, grootaandeelhouder in Del Prado en Associates, lijkt weinig vertrouwen te hebben in een goede afloop van de rechtszaak tegen Mitsui. Toonder heeft reeds een reservering gecreeerd van 80.000 gulden. Verliest de stichting het kort geding, dan lijkt het voor Kuijer en Wentholt weinig zinvol om de procedure tegen de stichting en Del Prado door te zetten, want een kale kip valt immers niet te plukken, aldus de redenering van raadsman Eble. Kuijer en Wentholt Film- en TV-produkties uit Amsterdam is volgens Eble reeds vanaf het eerste uur bij het programma Cash betrokken. Samen met Eddy Del Prado en Associates heeft K en W het programma uitgedacht. Het begon met voorstellen voor een algemeen economisch programma, 'klinkende munt'. Onderdeel van dat programma vormde toen al een kijkersbeleggingsfonds a la Cash. Nadat Kuijer en Wentholt met Eddy Del Prado een produktie-overeenkomst had getekend volgde de eerste TV-opnames van Cash.

Maar al gauw ging het mis, legt Eble uit. Del Prado wilde het liever alleen doen en werkte Kuijer en Wentholt letterlijk de deur uit. 'Hij ontzegde de ideeen-jongens van het eerste uur zelfs de toegang tot de redactie.' Als SEEB morgen onverhoeds de rechtszaak tegen Mitsui wint, komt zes miljoen gulden in het laatje van de stichting, kan Del Prado zijn schulden afbetalen en ziet Kuijer en Wentholt goede mogelijkheden voor een procedure tegen SEEB en de stichting, aldus Eble. Kuijer en Wentholt zal in dat geval tenminste vijf ton eisen.