'Vervang invoerverbod rijst'

TOKIO, 24 juli Japan zou moeten overwegen zijn verbod op de invoer van rijst te vervangen door invoertarieven. Dat zei de Japanse oud-minister van financien Kiichi Miyazawa gisteren. Miyazawa is een vooraanstaand lid van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) en wordt beschouwd als een mogelijke kandidaat voor de opvolging van premier Kaifu.

Ook premier Kaifu heeft deze week voor de radio het Japanse invoerverbod op rijst ter discussie gesteld en zei dat hij voorstander is van een versoepeling van het invoerverbod. Dit standpunt is later tegengesproken door een assistent van de premier. Volgens Miyazawa zou het instellen van tarieven een compromis kunnen betekenen in de Uruguay-ronde over de landbouwkwestie. Japan verbiedt momenteel alle invoer van rijst en besteedde in 1989 312 miljard yen (2,1 miljard dollar) aan subsidie voor zijn rijstboeren. (Reuter)