Toekomst somber voor Bonds imperium

WELLINGTON, 24 juli De vooruitzichten voor Bond Corporation Holdings blijven somber. Daaraan verandert de aankondiging vorige week in Londen dat Alan Bond bereid is af te treden als voorzitter van het door hem opgerichte bedrijf weinig.

Het Australische bier-, delfstoffen-, media- en onroerend-goedimperium staat voor tien miljard gulden in het krijt. Schuldeisers zijn onrustig, omdat zij weten dat Bond Corporation ook met de volledige uitvoering van afslankingsplannen met een miljardenschuld zal blijven zitten.

Alan Bond wilde met zijn beslissing Europese obligatiehouders overreden een moratorium op rentebetalingen goed te keuren. Hij probeerde tevens hun toestemming te verkrijgen om de enige melkkoeien van het imperium, de bierbrouwerijen, van de hand te doen. Beide stappen waren nodig om Bond Corporation te redden van de onmiddellijke ondergang. Het nemen van een beslissing door de Europese obligatiehouders is tot 9 augustus uitgesteld.

Ondanks dat uitstel blijft een van Bonds belangrijkste schuldeisers, een syndicaat onder leiding van de National Australia Bank, vasthouden aan de eis dat de verkoop van de brouwerijen voor 2,5 miljard gulden voor het eind van deze maand zijn beslag krijgt. De koper van de brouwerijen is Bell Resorces, het bedrijf waarin Bond Corporation nu slechts een minderheidsaandeel heeft. Verwacht wordt dat Bell de brouwerijen vervolgens aan de Nieuw-Zeelandse brouwer Lion Nathan zal overdoen.

Zonder toestemming van de Europese obligatiehouders is de verkoop aan Bell niet mogelijk. Bond Corporation loopt zo het gevaar dat de National Australia Bank voor 30 september 1,3 miljard gulden terugbetaald wil zien. Wordt dat bedrag niet betaald, dan dreigt een faillissementsaanvraag.

De persoonlijke zakencarriere van Alan Bond lijkt voorlopig uitgespeeld. Bond zelf verklaarde vorige week in Londen dat zijn bedrijf nog te redden is: 'Ik wil met mijn beslissing onze toewijding bevestigen dat we alles zullen doen om de volle waarde van Bond Corporation te herstellen.' Bond-manager Peter Lucas verklaarde in Londen dat Bond Corporation in de toekomst een veel slankere onderneming zal zijn: 'Maar ik weet niet hoe we in de toekomst tevoorschijn zullen komen.' De afslankingsoperatie is in volle gang. Naast de geplande brouwerijenverkoop heeft Bond Corporation zijn aandeel in het Chileense nationale telecommunicatiebedrijf verkocht. Verder doet Bond Corporation in een rap tempo onroerend goed van de hand. Maar de prijsval op de Australische onroerend-goedmarkt speelt het bedrijf daarbij lelijk parten.

Bond heeft ook zijn parel in de kroon, de Bond-universiteit in Queensland, moeten verkopen. De 'self made'-zakenman, die nooit de middelbare school afmaakte, zag zich genoodzaakt die wetenschappelijke droom aan een Japans bedrijf van de hand te doen.

De Australian Financial Review becijferde dat, wanneer Bond Corporation's verkoopprogramma volledig is uitgevoerd, de uitstaande schulden van het bedrijf altijd nog meer dan 2,25 miljard gulden zullen bedragen.

De schuldeisers stellen dagelijks hun strategie bij om de schade zoveel mogelijk te beperken. Zij weten allen dat Bond een faillissementsaanvraag niet zal overleven, maar proberen via onderhandelingen een beter resultaat te bereiken dan de uitkering bij een bankroetverklaring.

Vorige week gingen Amerikaanse obligatiehouders niet akkoord met het voorstel van Bond om die obligaties voor minder dan de helft van de uitgifteprijs terug te verkopen. De Amerikanen dreigden Bond en zijn managers persoonlijk voor de rechter te dagen, om zo de door hen uitgeleende 1,2 miljard gulden terug te krijgen. Deze week meldden de Amerikanen bereid te zijn alsnog te onderhandelen en minder dan de volledige waarde van de obligaties te accepteren.

    • Hans van Kregten