Sterke groei aantal vluchtelingen noopt WVC tot noodopvang

RIJSWIJK, 24 juli Dagelijks komen momenteel zestig tot tachtig asielzoekers ons land binnen, volgens de jongste cijfers van het ministerie van justitie.

Doordat hun doorstroming naar duurzamer huisvesting in de gemeenten stagneert, is het ministerie van WVC genoodzaakt hen onder te brengen in het militaire tentenkamp Heumensoord in Nijmegen, dat vorige week is verlaten door militairen die de Vierdaagse hebben gelopen. Het kamp kan eventueel 8.000 mensen herbergen. De eerste asielzoekers zijn vandaag aangekomen.

WVC heeft met het ministerie van defensie afgesproken dat voorlopig 300 vreemdelingen in het kamp worden ondergebracht. Zij kunnen gebruik maken van de logistieke voorzieningen voor de Vierdaagse-lopers. Als WVC geen andere oplossing kan vinden voor de toenemende stroom asielzoekers, mag het aantal in het kamp oplopen tot 600, zo is met Defensie overeengekomen.

Het aantal vluchtelingen dat dagelijks aankomt op Schiphol is tweemaal zo hoog als vorig jaar rond deze tijd. Volgens een woordvoerder van WVC wordt de 'top-tien' van landen van herkomst nu aangevoerd door Somalie, gevolgd door Polen, Iran, Nigeria, Roemenie, China, Ethiopie, Turkije, Sri Lanka en Ghana. De eerste zes maanden kwamen de meeste asielzoekers uit Libanon, maar dat land is om nog onduidelijke redenen na juni van de lijst verdwenen.

De huisvesting in het tentenkamp zal naar verwachting tot eind augustus, begin september duren. Daarna verwacht WVC weer een groter beroep te kunnen doen op pensions en bungalowparken, die op het ogenblik worden bevolkt door toeristen. 'Dat zijn ook noodoplossingen. De opvang moet gedecentraliseerd worden, maar dat vergt procedures in gemeenten die al gauw een paar maanden in beslag nemen', aldus een woordvoerder van WVC. Uit cijfers die Justitie bekend heeft gemaakt blijkt dat in januari 2.000 vluchtelingen op Schiphol aankwamen. In februari waren dat er 1.500, in maart 1.300, in april 1.200, in mei 1.350 en in juni 1.340. In de eerste drie weken van juli hebben al meer dan 2.000 vreemdelingen asiel aangevraagd.