Speurtocht naar Oekraiens goud

LONDEN, 24 juli De Britse centrale bank is op zoek naar een goudschat met een geschatte waarde, inclusief rente, van 16 biljoen pond sterling (50.000 miljard gulden). Deze goudklomp zou volgens de verklaring van een Oekraiens parlementslid al 270 jaar in de kluizen van de Britse bank moeten liggen.

Volgens het Oekraiense parlementslid Roman Ivanychuk is deze waarde aan de hand van de huidige goudprijs en de intussen opgelopen rente berekend. De schat is volgens hem afkomstig zijn van de Oekraiense militaire leider kolonel Pavel Polubotok die het goud in het begin van de achttiende eeuw naar Engeland had verscheept, vlak voor hij afreisde naar Petersburg om met tsaar Peter de Grote te onderhandelen over een soeverein en onafhankelijk Oekraine. De tsaar zette Polubotak onmiddellijk gevangen voor zijn aandeel in het leiden van een opstand en Polubotok stierf achter de tralies. De kolonel zou drie procent van het goud aan zijn erfgenamen hebben vermaakt en de rest aan de burgers van een vrije Oekraine.

Parlementslid Ivanychuk zei gisteren verrast te zijn door de aandacht die zijn opmerkingen hadden gekregen in de Sovjet-media. 'Dit kan een enorm schandaal worden, omdat we tot nu toe geen bewijzen hebben. Al mijn informatie is afkomstig uit het Canadese Oekraiense emigrantentijdschrift Ridna Nyva', zei hij gisteren tegen de Britse krant The Independent.

Volgens Britse kranten heeft het pas gekozen parlement van Oekraine zich nog niet met een officieel verzoek bij de Britse centrale bank gemeld om het goud terug te geven. Wel zijn werknemers van de Britse bank begonnen in de stoffige archieven te zoeken naar de schat. Zelfs de voormalige partijleider Nikita Chroesjtsjov zou al geprobeerd hebben om het goud naar huis te halen, zo gaan volgens The Independent geruchten.

Een woordvoerder van de Britse bank noemde de hoogte van het bedrag 'een beetje fantastisch'.

'Voor zover wij het weten zijn wij nog niet benaderd door de Oekrainers', zei hij. Maar als het goud wordt gevonden en het blijkt dat de Bank het ooit heeft geaccepteerd, zal de Bank het goud teruggeven, maar niet met rente en tegen de huidige prijs, zei een woordvoerder van de Bank vandaag tegen de Financial Times. (Reuter, DPA)