Slepend conflict bij Placid Oil opgelost

ROTTERDAM, 24 juli Aan een maandenlang slepend conflict over de arbeidsvoorwaarden van de werknemers op de gasplatforms van Placid Oil in de Noordzee is een einde gekomen door een principe-akkoord over een CAO. Bestuurder J. de Rooy van de Unie BLHP heeft namens de werknemers bekendgemaakt dat zij er in totaal 9,5 procent op vooruit gaan.

Alle 145 werknemers, zowel op de platforms als op de wal, krijgen vanaf 1 januari dit jaar 3 procent loonsverhoging en per 1 juli 1 procent. Op 1 december zullen zij hun loon nog eens met 2 procent zien stijgen. Per 1 januari volgend jaar komt daar een half procent bij.

De ruim honderd werknemers op de platforms krijgen per maand nog eens 3 procent aanwezigheidstoeslag. Verder gaan de overwerkvergoedingen omhoog.

Dit akkoord, het eerste voor het Placid-personeel, is na lang onderhandelen, stakingsdreigingen en bemiddeling van twee externe deskundigen tot stand gekomen. Vanaf half april hebben de werknemers verschillende vormen van actie gevoerd op de twee grote en dertien kleinere platforms van Placid in de Noordzee. De werknemers hadden geconstateerd dat zij lager beloond werden dan hun collega's op de werkeilanden op de Noordzee. De Placid-directie liet door een deskundige, oud FME-voorzitter W. J. ter Hart, onderzoeken wat daarvan waar was en stemde later in met een door de vakbond aangedragen tweede deskundige, oud-voorzitter L. Laurier van de MHP. De twee lichtten acht offshore-bedrijven door en concludeerden dat de beloning bij Placid rond de tien procent achterliep bij de gemiddelden op andere platforms. De Placid-directie legde die conclusie eerst naast zich neer, maar nodigde vervolgens de Unie uit om verder te onderhandelen.

Placid heeft voortdurend gesteld dat het niet zinvol en ondoenlijk was de beloning met die van collegabedrijven te vergelijken. Bovendien worden vacatures opgevuld met mensen uit de scheepvaart- en de chemiesector en dat lukt goed, zo stelt Placid.

Placid Oil is een Amerikaans bedrijf dat sinds 1968 actief is in ons land. de vestiging hier is de grootste buiten de Verenigde Staten. Placid-directeur J. A. J. van der Salm gaat 'zuinig' akkoord met het nu bereikte resultaat.