Nederlaag Lewis op sprint

SEATTLE, 24 juli Leroy Burrell is uit de schaduw van zijn jeugdidool Carl Lewis gesprint. De Amerikaanse atleet won vanochtend op de tweede dag van de atletiekwedstrijden bij de Goodwill Games in Seattle van zijn beroemde collega. Burrell finishte op de 100 meter in 10,05, Lewis kwam uit op 10,08. Voor de 23-jarige Burrell was het de eerste keer na vijf pogingen dat hij zijn zes jaar oudere trainingspartner Lewis versloeg. Een goede bekende van het duo, Mark Witherspoon, werd in 10,17 derde. Burrell: 'Ik kwam wat scherper in de race dan Lewis, maar hij is zeker niet uit beeld voor de toekomst. 'Dat vond de zesvoudig Olympisch kampioen zelf ook. Lewis heeft afgelopen winter veel werk besteed aan zijn onlangs verschenen autobiografie. Trainingen waren van later zorg.

Gisteren kwam de opmerkelijkste prestatie op naam van de Sovjet-polsstokhoogspringer Rodion Gataoellin. Bij afwezigheid van zijn landgenoot Boebka won hij het evenement met 5,92 meter. Daarop probeerde hij drie keer tevergeefs de hoogte van 6,08 meter, twee centimeter hoger dan het wereldrecord van Boebka, te bedwingen.

De Olympische kampioene op de zevenkamp, Jackie Joyner-Kersee, nam op de eerste dag ruime voorsprong op haar Russische concurrente Larisa Nikitina: 240 punten. Met haar totaal van 3968 was ze echter allerminst tevreden. Door haar slechte prestatie bij het kogelstoten, 13,93 meter, is de kans op verbetering van het wereldrecord (7291 punten) klein. Ook de 24,26 seconden over 200 meter was voor haar doen matig. (Reuter)