Jazzpianist Joe Turner (82) in Frankrijk overleden

PARIJS, 23 juli Joe Turner, een van de grote Amerikaanse jazzpianisten, is zaterdag in een ziekenhuis in Montreuil vlakbij Parijs op 82-jarige leeftijd na een hartaanval overleden. Hij hielp mee aan de opkomst van de 'stride style' en speelde onder andere met Louis Armstrong en Benny Carter. Turner, die een plaats verdiende naast jazzpianisten als James P. Johnson, Fats Waller, Art Tatum and Willie 'The Lion' Smith, trad sinds 1962 op in nachtclub 'La Calvados' in Parijs aan de Champs-Elysees, terwijl in zijn mondhoek vaak een dikke sigaar bungelde.

Joe Turner werd in 1907 geboren in Baltimore en vertrok op zijn achttiende naar New York om daar als pianist zijn mogelijkheden te beproeven. In 1928 werd hij gecontracteerd door het orkest van saxofonist Benny Carter. Twee jaar later kwam hij onder de hoede van Louis Armstrong. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Turner in de band van het Amerikaanse leger. (AFP, AP)