Europese beurzen in rustige stemming

ROTTERDAM, 24 juli De Europese beurzen namen vanmorgen een afwachtende houding aan na de koersval op Wall Street. Tokio daalde 0,6 procent.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs zette vanmorgen aanvankelijk de daling van gisteren voort, maar begon al spoedig aan een herstel waardoor de koersen rond het middaguur ten opzichte van de opening weinig waren veranderd. De sfeer was rustig: tegen twaalf uur was er in diverse lokale fondsen nog niet eens gehandeld.

De koersverschillen bleven over het algemeen nogal bescheiden van omvang. Bij de internationals verloor Unilever fl. 1,30 op fl. 159. Koninklijke Olie noteerde tegen het middaguur twee kwartjes lager op fl. 147,10. Akzo vormde een uitzondering met een winst van drie dubbeltjes op fl. 116,30. Nedlloyd steeg fl. 1,40 naar fl. 74,70. Hunter Douglas liet fl. 1,50 liggen op fl. 94, terwijl Internatio-Muller en Borsumij een gulden lager werden geprijsd op respectievelijk fl. 91 en fl. 87,50. Samas, die bezig is met een forse uitbreiding in Engeland en Frankrijk, ging een rijksdaalder omhoog naar fl. 89. Air Holland verloor fl. 1,10 op fl. 27 en Crown van Gelder fl. 2 op fl. 35. Vigilanter was fl. 5 lager op fl. 180 onverkoopbaar. Gelderse Papier moest fl. 1,90 inleveren op fl. 88. Ook fondsen als Peek en Cloppenburg, Nedcon en Nationale Borg stonden wat onder druk.

De obligatiemarkt gaf dalingen tot rond de halve gulden te zien. Er gingen ook forse pakketten staatsobligaties om.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen zakte gisteren in de eerste vijf kwartier van de handel weg met maar liefst honderd punten. Na een dieptepunt van 107 punten onder het slot van vrijdag ging het iets beter, maar met een slot van 2904,71 punten zat de beursindex nog altijd op een verlies van 56,43 punten in vergelijking met eind vorige week. De omzet kwam uit op een lange tijd niet bereikte 212 miljoen aandelen tegen ongeveer 180 miljoen op vrijdag. Het aantal fondsen dat lager sloot was zeven maal groter dan het aantal dat in koers steeg.

De handel had een chaotisch begin. De koersen zakten als een baksteen onder invloed van omvangrijke programma's van talloze computers die op grond van de termijnnoteringen het sein tot verkopen gaven. Van negatieve invloed waren verder de obligatiekoersen, die met de obligatiekoersen in Japan meezakten.

De Japanse koersen waren eerder op de dag omlaag gegaan omdat wellicht het disconto in Japan wordt verhoogd. De Amerikaanse beurs ging ook onderuit door de reeks van teleurstellende kwartaalresultaten in het Amerikaanse bedrijfsleven en dan vooral in de elektronicasector. Ook vreest de beurshandel dat de vrijdag bekend te maken herziene kwartaalgroei van de Amerikaanse economie een kleinere groei zal aangeven dan eerst is bekendgemaakt.

Het bestuur van de beurs van New York vroeg gisteren de handelaren te stoppen met transacties op grond van computergegevens. Aan dat verzoek werd voldaan en dat zorgde ervoor dat de handel in een iets rustiger vaarwater terecht kwam. Een verlies van 107 punten werd een verlies van ongeveer 74 punten en rond dat peil bleef het Dow Jones-gemiddelde een tijdlang hangen. Later zag het er toch weer naar uit dat de honderd punten verlies zou worden bereikt, maar dat gebeurde net niet.

De daling van gisteren riep de herinnering op aan de 'mini-krach' van 13 oktober vorig jaar. Toen daalde het Dow Jones-gemiddelde met bijna 191 punten. Sommige handelaren zeiden dat de beurs rijp was voor een 'techische correctie', omdat de beursbarometer sinds begin april is gestegen met bijna 400 punten. Anderen noemden de daling een versterkte voortzetting van eind vorige week, toen de index met ruim 32 punten wegzakte.

Ook wordt als oorzaak genoemd een ruim aanbod van aandelen door teleurstelling bij de beleggers dat het Dow Jones-gemiddelde niet boven de 3000-grens wil sluiten. Vorige week kwam de beursbarometer tijdens de beurshandel wel een aantal malen boven die grens, maar het hoogste slot was daar een kwart punt onder. TOKIO Het Nikkei-gemiddeldevan 225 geselecteerde aandelen daalde vanmorgen 192,33 yen (0,6 procent) en sloot op 31.702,46 yen. De omzet bedroeg ongeveer 350 miljoen aandelen. De dollar sloot 0,35 yen lager en sloot op 148,15 yen per dollar.