Drugsbestrijding: akkoord Gibraltar, Londen en Madrid

MADRID, 24 juli Groot-Brittannie en Spanje hebben gisteren overeenstemming bereikt over samenwerking tegen drugssmokkel in de Britse kroonkolonie Gibraltar. Het ministerie van binnenlandse zaken in Madrid maakte dit bekend na afloop van gesprekken tussen politie-autoriteiten van de twee landen en Gibraltar.

Londen en Madrid zullen gezamenlijke commissies instellen die de strijd tegen de drugssmokkel op de zuidpunt van het Iberisch schiereiland gaan coordineren, ondanks ook gisteren niet opgeloste meningsverschillen over de rol die Gibraltar bij de smokkel van verdovende middelen speelt. Volgens Spanje fungeert Gibraltar als schuilplaats voor drugssmokkelaars en als centrum voor het witwassen van drugsgelden.

De autoriteiten van de kroonkolonie bestrijden dit laatste. In Gibraltar wordt gevreesd dat de beschuldigingen over het witwassen van drugswinsten de reputatie van de rots als offshore bancair centrum schade zullen berokkenen.

Spanje en Groot-Brittannie zijn verwikkeld in een jarenlange strijd over Gibraltar, dat sinds 1713 onder Brits bestuur staat. Madrid vindt dat ook de zuidpunt van het Iberisch schiereiland onder Spanje zou moeten vallen. (Reuter)