Drie Cubanen vluchten naar ambassade van Zwitserland

HAVANA/MADRID, 24 juli Drie jonge Cubanen hebben gisteren naar de Zwitserse ambassade in Havana kunnen vluchten, ondanks het politiekordon rondom de wijk Miramar waar vele ambassades in de Cubaanse hoofdstad zijn gevestigd. Volgens Zwitserse diplomaten hebben de drie om bescherming van de regering in Bern gevraagd zodat zij het land kunnen verlaten.

Met deze laatste geslaagde vluchtpoging is het totale aantal Cubanen dat de wijk heeft genomen naar buitenlandse diplomatieke gebouwen op 25 gekomen. In de Italiaanse residentie bevinden zich sinds vorige week vier mensen en in de Spaanse ambassade sinds dit weekeinde achttien vluchtelingen. Van negen van hen wordt betwijfeld of zij oprechte asielzoekers zijn.

Deze negen mensen lopen het risico de ambassade te worden uitgezet, zo hebben verscheidene Spaanse kranten gisteren gemeld. Ambassadeur Antonio Serrano de Haro heeft van Madrid toestemming om de negen buiten het ambassadegebouw te zetten indien blijkt dat zijn vermoeden dat het om provocateurs van Havana gaat juist blijkt te zijn.

De ambassadeur is gisteren aangekomen in Madrid voor besprekingen met de Spaanse regering over de ontstane crisis. Vlak voor zijn vertrek sprak hij nog met de Cubaanse onderminister van buitenlandse zaken Jose Viera. Ondanks de ontstane crisis wil zowel Madrid als Havana de zaken niet op de spits drijven. Volgens het Spaanse dagblad El Pais vanmorgen zou Viera bij die gelegenheid een boodschap voor de Spaanse regering hebben meegegeven waarin Havana pleit voor direct contact op 'het allerhoogste niveau' over deze kwestie: tussen Fidel Castro en premier Felipe Gonzalez dus.

De Cubaanse autoriteiten weigeren nog steeds de vluchtelingen in de buitenlandse ambassades een vrijgeleide naar het buitenland te geven. Havana beschouwt deze mensen als 'a-socialen' die de Cubaanse regering onder druk proberen te zetten. De Zwitserse ambassade heeft laten weten dat de drie die gisteren het gebouw binnenkwamen daar alleen mogen blijven zolang de Cubaanse regering geen garanties heeft gegeven dat hun levens niet in gevaar zijn. (Reuter, AP, AFP)