Buitenlandse investeringen in China lager

PEKING, 24 juli De buitenlandse investeringen in China zijn in de eerste helft van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 22 procent afgenomen tot 2,35 miljard dollar. Het gaat in totaal om 2.784 projecten, acht procent minder dan in de eerste helft van 1989, zo heeft Liu Xiangdong, woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse economische betrekkingen gisteren verklaard.

Liu weet de vermindering van de investeringen door buitenlanders aan de onjuiste berichtgeving door Westerse media over de politieke onrust vorig jaar. In juni 1989 sloeg het Chinese leger de studentenopstand in Peking bloedig neer 'Maar als het buitenland de vierde juni beter gaat begrijpen en als de binnenlandse situatie verbetert, dan zullen de investeringen vanuit het buitenland ook weer aantrekken', zei Liu. De zegsman schreef de neergaande tendentie in de investeringen ook toe aan de scherpere normen die de provinciale autoriteiten hanteren bij de beoordeling van de investeringen waarvoor zij aanvragen binnenkrijgen.

De invoer in China is in de eerste zes maanden van dit jaar met 23,7 procent afgenomen tot 13,33 miljard dollar. De invoer vanuit Japan verminderde met 47,8 procent, die vanuit de Verenigde Staten met 26,8 procent en vanuit de Europese Gemeenschap met 30,7 procent. (Reuter)