Aanslagen Amsterdam opgeeist door de Eta

AMSTERDAM, 24 juli De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor de bomaanslagen in Amsterdam op 30 juni en 8 juli. Dit laat de ETA vandaag weten in het radicale Baskische dagblad Egin.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie zegt dat het sterke vermoeden dat de ETA achter de aanslagen zat nu is bevestigd. 'We weten dat claims voor bomaanslagen tot nog toe altijd in Egin zijn verschenen. We nemen de mededeling van de ETA mee in het onderzoek. Dat wil overigens niet zeggen dat we uitsluitend zoeken in de richting van de ETA. Overigens hebben we nog niet alle gegevens van het technisch onderzoek in deze zaak binnen'. De eerste bom ontplofte vrijdagavond 30 juni rond half twaalf op de stoep van het kantoorgebouw Aurora op de hoek van de Nassaukade en de Overtoom. Niemand werd gewond, wel ontstond er grote materiale schade. In het gebouw is onder meer de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gevestigd. Omdat zich daar tevens het kantoor van Britisch Airways bevindt, dacht de politie aanvankelijk ook aan het verboden Ierse Republikeinse Leger IRA. De tweede bom ontplofte acht dagen later op de Herengracht voor het pand waar een agentschap van de Spaanse Bank Bilbao Vizcaya is gevestigd. Het hoofdkantoor van deze bank bevindt zich in Baskenland. Bij deze aanslag werden enkele mensen licht gewond door glasscherven.

In verband met de aanslagen hield de politie tien dagen lang een in Amsterdam wonende man vast voor verhoor. Zijn vrijlating werd gelast, omdat er onvoldoende bewijzen waren dat de man iets met de bomaanslagen te maken had. Hij is echter nog steeds verdachte, volgens de politie. Zijn advocaat overweegt een schadeclaim in te dienen.