Verzengende hitte treft zuiden Europa

ROTTERDAM, 23 juli De hittegolf die tijdens het weekeinde grote delen van Europa in de greep hield, heeft aan ten minste drie mensen het leven gekost. In Frankrijk, Italie en Spanje werden tientallen mensen met uitdrogingsverschijnselen en zonnesteken opgenomen in ziekenhuizen. In Spanje werd een maximumtemperatuur van ruim 42 graden Celsius gemeten. In Bordeaux werd het zaterdag voor het eerst sinds 1926 38,8 graden, in Nerac bij Toulouse 39,2 graden.

Door de droogte is het drinkwater in grote gebieden van Frankrijk schaars geworden. In de omgeving van Lyon zijn patrouilles ingesteld die erop moeten toezien dat de boeren geen water gebruiken om het land te besproeien. Het aantal bosbranden als gevolg van de droogte nam snel toe. Op het station Saint Lazare in Parijs werd het treinverkeer ontregeld nadat een schakelkast onder een hitte van 82 graden was bezweken.

In de Spaanse stad Cordoba steeg het kwik tot 42 graden. De temperaturen in Madrid, Sevilla en Toledo lagen daar vlak onder. Negenentwintig treinpassagiers raakten zaterdag gewond toen een trein vlak buiten Zaragoza ontspoorde. De rails waren verbogen als gevolg van de hitte. De trein was op weg van Port Bou in het noorden van Spanje naar de zuidelijke stad Algeciras.

In Zuid-Engeland was het zaterdag met 33 graden de warmste dag tot nu toe dit jaar. Ook hier besloten veel steden het water te rantsoeneren.

In Italie ontstond een brand aan de voet van de Vesuvius bij Napels.

Restaurants werden gesloten en tientallen bewoners van de streekzijn uit voorzorg geevacueerd. In Grosseto (Toscane) kwam een militair om het leven toen hij tijdens het blussen van een bosbrand was ingesloten door het vuur. Bij branden in de heuvels om Rome, op Sardinie en bij Ventimiglia gingen honderden hectare bos verloren. Ook in Midden-Portugal ging 8.000 hectare bos in vlammen op.

Verscheidene branden zouden zijn aangestoken. (AFP, Reuter, DPA)