Verduistering van zon duurde 96 seconden

MOSKOU, 23 juli Inwoners van Leningrad aan de Baltische Zee tot het schiereiland Tsjoektsjen waar Oost-Siberie ophoudt over een afstand van 6.000 kilometer zijn zondag getuige geweest van een totale zonsverduistering, aldus het persbureau TASS. Astronomen uit de Verenigde Staten, de Bondsrepubliek, Groot-Brittannie, Brazilie, Italie en andere landen waren naar Bjelomorsk aan de Witte Zee getogen, waar de verduistering 96 seconden duurde.

Noordelijker, in Moermansk, was er te veel bewolking om een goed zicht te hebben op de schaduw van de maan die geleidelijk de schitterende schijf van de zon bedekte.

In de Finse gemeente Joensuu stopten vogels hun gezang en raakten de honden in paniek tijdens de zonsverduistering. Vrijwel alle inwoners waren 's nachts opgebleven om de gebeurtenis mee te maken.

Joensuu was aangemerkt als de beste plek in West-Europa om het verschijnsel te zien. Maar liefst 6.000 bezoekers inclusief wetenschappers waren uit de hele wereld naar het stadje gekomen.

Het was de eerste totale zonsverduistering in Finland sinds 1945. De volgende zal zich voordoen in het jaar 2126. (Reuter)