Surinamer op van de zenuwen tijdens Goodwill Games; Nesty verslaat Biondi weer

TACOMA, 23 juli Met druk op de blaas heeft zwemmer Anthony Nestyzijn stunt tegen Matt Biondi herhaald. De Surinamer deed bijna in de broek van zenuwen, maar versloeg op de 100 meter vlinderslag tijdens de Goodwill Games net als twee jaar geleden bij de Olympische Spelen van Seoul de Amerikaanse reus. In Seoul werd Biondi de Amerikaanse held door vijf gouden medailles te winnen. Op de 100 meter vlinderslag ging het in Zuid-Korea fout, toen hij een misrekening maakte bij de finish en met 0,01 van een seconde verloor van Nesty, die als eerste Surinamer een Olympische titel won.

Het vooruitzicht op een revanche beangstigde de ingetogen Nesty, die studeert aan de universiteit van Florida. 'Voor de race was ik nerveuzer dan ooit', vertelde hij na afloop. 'Ik kon het wachten voorde start bijna niet meer verdragen. Ik plaste bijna in mijn broek.' De 23-jarige Nesty had een moeizame start. Bij het keerpunt lag hij op de vierde plaats, bijna een halve tel achter de tot dan superieure Biondi. In het tweede gedeelte maakte Nesty de achterstand meer dan goed. Hij tikte aan met 0,4 seconde voorsprong: 53,42 om 53,82. Biondi, die al twee keer goud had gewonnen in het bad van Tacoma, reageerde ironisch op de nederlaag. 'Ik finishte in ieder geval veel beter dan in Seoul. Ik ben teleurgesteld over mijn tijd. In de Amerikaanse sport is veel te veel druk op de atleten om te winnen.' Nesty presenteerde zich als de favoriet op de 100 vlinder voor de wereldkampioenschappen van januari in Perth. Sinds de zege in Seoul,toen de tijd met 53,00 beter was dan nu, is hij in grote wedstrijden ongeslagen. Hij moet in staat worden geacht het wereldrecord van Pablo Morales, dat sinds 1984 op 52,84 staat, te verbeteren.

De Amerikaanse ster bij de vrouwen, Janet Evans, bracht haar medaille-oogst op twee goud en twee zilver. Evans won de 400 meter vrijeslag eenvoudig in 4.05,84. Bij 200 meter lag ze nog voor op het schema van het wereldrecord (4.03,85, van haarzelf), maar het gebrek aan tegenstand deed haar verslappen. Mike Barrowman knalde er in het King County Aquatics Center een wereldrecord op de 200 meter schoolslag uit. De 21-jarige student aan de University of Michigan tikte aan na 2 minuten en 11,53 seconden. Een verbetering van zijn oude record met maar liefst 1,36 seconde.

Roeiploeg

De Nederlandse roeiploeg heeft de Goodwill Games verlaten met vijf medailles in de bagage. Lichte skiffeur Frans Gobel behaalde als enige een gouden medaille op Lake Washington. De wereldkampioen van Bled (Joe) voer vooral in het tweede gedeelte van de race uitstekend.

Hij was met wat pech gestart omdat de jongen die zijn boot vasthield te laat reageerde op het startsein en half in het water werd getrokken.

Onderweg had hij last van golven. Voor Gobel was het de tweede medaille, na de bronzen in de open skiff. Nederland behaalde zondag nog twee medailles, wat het totaal, met de zilveren plak van de mannen vier zonder, op vijf bracht.