Subsidie voor schone en stillere bus en vrachtauto

DEN HAAG, 23 juli De Europese Commissie gaat akkoord met de door minister Maij-Weggen (verkeer) en ministers Alders (milieubeheer) voorgestelde Nederlandse subsidieregeling voor vrachtwagens en autobussen die minder lawaai en minder luchtvervuiling veroorzaken.

Ten behoeve van de subsidieregeling is begin dit jaar de accijns op dieselolie met 2,3 cent per liter verhoogd nadat daarover in november 1989 overeenstemming was bereikt tussen het Rijk en de werkgeversorganisaties in het beroepsgoederen- en personenvervoer. Voor de regeling komt op deze manier dit jaar 40 miljoen gulden beschikbaar en in de jaren 1991, 1992 en 1993 steeds 90 miljoen gulden. Daardoor kunnen ondernemers die nieuwe en schonereen geluidsarme vrachtwagens of bussen willen aanschaffen vanaf 1 augustus een bijdrage krijgen die tussen de 1.400 en 6.500 gulden ligt.