Peres wint strijd met zijn rivaal Rabin over leiderschap partij

TEL AVIV, 23 juli Shimon Peres heeft gisteravond in het centrale comite de slag om het leiderschap van de Israelische Arbeiderspartij tegen uitdager Yitzhak Rabin verrassend gewonnen.

De door commentatoren en politieke vrienden ten dode opgeschreven Peres glunderde van geluk toen bekend werd gemaakt dat 54 procent van de ruim 1.300 afgevaardigden zijn voorstel steunde om de beslissing om het leiderschap van de partij tot volgend jaar uit te stellen. De door Peres als 'afzetting' omschreven poging van Rabin om nog voor het einde van deze maand een nieuwe partijleider te laten kiezen werd slechts door 46 procent gesteund. In de regerende Likud-partij is de zege van Peres op Rabin met ingehouden vreugde begroet. Rabin, die in reeksen opiniepeilingen als Israels populairste politicus wordt aangewezen, zou als leider van de Arbeiderspartij bij nieuwe algemene verkiezingen Likud in aanzienlijk grotere problemen kunnen brengen dan Peres.

Om deze reden stapten bekende duiven als oud-president Yitzhak Navon, Arie Eliav en Uzi Baram uit het kamp van Peres over naar Rabin, die als een havik bekend staat. Zij kwamen tot de conclusie dat de Arbeiderspartij uitsluitend met Rabin aan het hoofd electorale kansen heeft om een einde te maken aan de gevaarlijk geachte ultra-rechtse regeringscoalitie.

In het centrale comite heeft dit argument, dat door Rabin centraal was gesteld, niet de doorslag gegeven. In de rol van de agressieve 'underdog' plukte Peres de vruchten van zijn warme persoonlijke benadering van de afgevaardigden, die hem in zijn moeilijkste politieke uur de helpende hand reikten.

De introverte Rabin heeft zich op dit aspect van de taaie politieke persoonlijkheid van Peres verkeken. 'Twintig jaar heeft Rabin geen goedemorgen gezegd tegen de theeserveerster. Daarom heeft hij verloren', zei vanmorgen een politicus die Rabin van nabij kent.

Hoewel de machtsstrijd in de Arbeiderspartij op zuiver persoonlijk een niet op ideologische motieven is uitgevochten zal de zege van Peres de positiebepaling van de Arbeiderspartij in de Palestijnse kwestie waarschijnlijk in de toekomst verder matigen. Anderzijds betekent de versterking van Peres' positie als partijleider geenszins dat Rabin de strijdbijl heeft begraven.

    • Salomon Bouman