Najibullah bereid tot concessies aan Afghaans verzet

KABUL, 23 juli De Afghaanse president Najibullah heeft zich dit weekeinde bereid verklaard om een aantal elementen van een vredesplan dat de Sovjet-Unie onlangs bij de Verenigde Naties heeft ingediend te aanvaarden.

In overeenstemming met het Sovjet-plan wil Najibullah de ministeries van binnenlandse zaken en defensie onder toezicht plaatsen van een commissie met vertegenwoordigers van het Afghaanse verzet en de regering in Kabul. Deze commissie zou als voornaamste taak hebben om algemene verkiezingen voor te bereiden, die een einde moeten maken aan de burgeroorlog, zo zei de Afghaanse president gisteren op een persconferentie. Ook zou ze moeten toezien op het goede verloop van de terugkeer van de miljoenen vluchtelingen uit Pakistan en Iran enop de naleving van de wapenstilstand tussen de verzetsstrijders, de mujahedeen, en de regeringstroepen.

De voorlopige Afghaanse regering van het verzet heeft gisteren in de Pakistaanse stad Peshawar een plan afgewezen voor de repatrieringvan Afghaanse vluchtelingen dat Pakistan in samenwerking met de Verenigde Naties had opgesteld. De voorlopige regering is tegen de terugkeer van de vluchtelingen zolang er in Kabul geen islamitische regering zetelt. De voorlopige regering beschuldigde Pakistan en de VN van ontoelaatbare inmenging in haar interne aangelegenheden. (AFP, Reuter)