Massaproces in Boekarest

BOEKAREST, 23 juli In Boekarest is zaterdag het proces tegen 24 kopstukken van het gevallen regime van Nicolae Ceausescu begonnen en vrijwel onmiddellijk verdaagd na wraking van de voorzitter van de militaire rechtbank. De 24 ex-leiders worden beschuldigd van genocide.

Een van de verdedigers voerde aan dat de presiderende rechter, Ion Nistor, niet onpartijdig kon zijn aangezien hij eind december al deel uitmaakte van de rechtbank die Nicolae en Elena Ceausescu ter dood heeft veroordeeld, onder andere wegens genocide. De klacht werd gegrond verklaard en de zaak werd verdaagd. Het is vandaag onder een nieuwe voorzitter, Cezar Buga, hervat maar werd vrijwel direct opnieuw verdaagd in afwachting van een medisch onderzoek van rond de helft van de verdachten.

De beklaagden hebben op 17 december deelgenomen aan een telefonische conferentie met Ceausescu en zijn vrouw. Tijdens die conferentie stemden ze in met Ceausescu's bevel het vuur te openen op anticommunistische demonstranten in Timisoara. Naar het oordeel van de aanklager dienen ze derhalve wegens genocide terecht te staan. Ze kunnen daarvoor levenslang krijgen. De 24 beklaagden behoorden nog slechts acht maanden geleden tot de topvan partij en staat in Roemenie. In vele gevallen hebben ze tien jaar en langer deel uitgemaakt van de kleine kring van leiders rondom Ceausescu.

Onder hen bevinden zich ex-premier Constantin Dascalescu, de voormalige ministers van buitenlandse zaken Stefan Andrei, Ioan Totu en Ion Stoian, Ceausescu's chef-ideologie Dumitru Popescu, de voormalige vice-premiers Janos Fazekas, Gheorghe Oprea en Lina Ciobanu, vroegere politburoleden als Paul Niculescu-Mizil, Gheorghe Radulescu, Gheorghe Pana en Ioan Toma en vroegere ministers als Ana Muresanu (binnenlandse handel), Suzana Gadea (cultuur) en Constantin Olteanu (defensie). Sommige beklaagden verkeerden zaterdag in een opperbeste stemming, anderen leken ziek. Ion Radu, voormalig lid van het politburo, beklaagde zich over de 'onmenselijke behandeling' in de gevangenis.

In Sibiu is zaterdag het proces tegen Ceausescu's zoon Nicu, die eveneens wegens genocide terecht staat, uitgesteld tot 21 augustus om 'aanvullende bewijzen' te vergaren. Nicu Ceausescu, ten tijde van de val van zijn vader partijchef van de provincie Sibiu, is er van beschuldigd tijdens de opstand bevel te hebben gegeven op opstandige burgers te schieten. (AFP, Reuter)