LeMond wint Tour voor de derde maal

ROTTERDAM, 23 juli Als een kreupel paard is Greg LeMond gistermiddag voor de derde keer in zijn loopbaan er in geslaagd de Tour de France te winnen. In de beslissende tijdrit, die met overmacht werd gewonnen door Erik Breukink, versloeg de Amerikaan zaterdag gele-truidrager Claudio Chiappucci. In het algemeen klassement kwam de Nederlander Breukink 13 seconden te kort om de Italiaan van de tweede plaats te verdringen.

De begeleiders van LeMond gaven aan de finish op de Champs Elysees in Parijs toe dat de Tour voor de wereldkampioen een lijdensweg is geweest. Hij begon de Ronde van Frankrijk met een bult op zijn rechtervoet en kampte gaandeweg met een abces aan zijn scrotum en een verdraaide rug. Bovendien liep hij een diepe snijwond op aan een vinger.

Voor de cruciale tijdrit van zaterdag was hij zo nerveus dat hij vrijdagnacht slechts enkele uren sliep. Pag.9: Tour van behoudzucht en rekenwerk