Ingrid Dulfers ongewone combinatie

SCHIEDAM, 23 juli Het komt voor dat sportmensen op twee fronten uitblinken; bijvoorbeeld in het schaatsen en in het wielrennen.

Ingrid Dulfer beheerst een ongewone combinatie. Zij speelt zowel in het Nederlands handbalteam als in de nationale cricketploeg. Ton van Linder, bondscoach van de handbalsters, heeft Dulfer 'de beste libero van het land' genoemd en in het cricket is ze de beste vrouwelijke bowler en wordt gezegd dat ze 'als een kerel gooit'.

In beide gevallen zit het venijn bij de 25-jarige Dulfer in de rechterarm. Toch gebruikt ze die in de twee takken van sport op verschillende manieren. Bij het cricket zet Dulfer kracht door met de arm te zwaaien en in het handbal zegt ze de bal 'als het ware te duwen'. 'Het is een heel andere beweging. In het begin had ik er bij het cricket moeite mee mijn armgestrekt te houden. Dat was ik bij het handbal helemaal niet gewend.'

Ingrid Dulfer is van oorsprong handbalster en maakte met het Schiedamse UVG de opmerkelijke sprong van de derde divisie naar de eredivisie.

Met een aantal ploeggenoten bezocht ze in haar jeugd bij Excelsior'20 voetbalwedstrijden, kwam bij dezelfde vereniging in aanraking met cricket en ging deze sport, nu twaalf jaar geleden, zelf beoefenen.

Inmiddels is Dulfer als bowlster gespecialiseerd in, zoals ze zegt, het gooien van goed gerichte 'uitzwaaiers'. Uitgerekend beide sporten die Dulfer beheerst staan niet erg in de belangstelling. Met handbal valt dat soms nog wel mee, maar het feit dat Oranje aan het einde van het afgelopen jaar in Denemarken de kwalificatie voor het A-WK in Soeul miste, deed weinig goed. En in de in Nederland toch al kleine tak van sport als cricket nemen de vrouwen een zeer bescheiden plaats in. Zelfs bij de insiders was het derhalve onbekend dat het nationale ploeg van captain Dulfer de afgelopen vijf dagen aan de Europese titelstrijd heeft meegedaan. In het Engelse Sheffield wist Nederland de finale overigens niet te bereiken.

Realistisch

Ingrid Dulfer stoort zich er niet of nauwelijks aan dat ze ondanks het bereiken van twee Nederlandse selecties haar sport vrijwel in de anonimiteit bedrijft. Ze is wat dat betreft realistisch. 'De mannensport is de publiektrekker', zegt Dulfer. Ze vindt echter wel dat het behalen van de wereldtitel door de hockeysters wat meer aandacht hadden mogen krijgen. 'Maar ik vind mannensport ook leuker om te zien, hoewel ik dat eigenlijk niet mag zeggen.'

Dulfer is niet het type dat alleen op Nederlandse sportsuccessen bij de vrouwen zit te wachten en hoopt dat de mannen struikelen. 'Of het moet om een walgelijk figuur gaan. Dan vind ik het wel leuk als die op zijn gezicht gaat.' In navolging van tafeltennister Bettine Vriesekoop speelde de Nederlanse vrouwencricketploeg twee jaar geleden een seizoen in de mannencompetitie. Dat gold destijds als voorbereiding op het WK in Australie. In de tweede klasse draaide het team lange tijd goed mee totdat door de absentie van verschillende speelsters de klad er in kwam.

Ingrid Dulfer zou wegens het spelniveau best constant met het oranjeteam tussen mannen willen staan, maar aan de andere kant beseft ze dat de cricketcompetitie bij de vrouwen juist op de internationals draait.

Nu speelt Dulfer op zondag af en toe mee met de mannen van Excelsior'20, meestal in het derde team. Ze valt dan zeker niet uit de toon en pakt geregeld haar wickets. Ze merkt dat de tegenstanders het niet leuk vinden om door een vrouw naar de kant te worden gestuurd.

Het komt weleens voor dat er een opmerking wordt gemaakt, maar een echt vervelende ervaring heeft Dulfer nog niet meegemaakt.

Ze wil voorlopig nog met de combinatie handbal en cricket doorgaan. Dat ze als sportster met vele capaciteiten toch geld moet meenemen vindt Ingrid Dulfer niet erg. Haar echtgenoot Erik, ook een cricketinternational, maakt weleens de opmerking dat ze beter had kunnen gaan tennissen. Ze zegt echter tevreden te zijn met wat ze krijgt. 'Ik wist al niet wat ik meemaakte toen ik bij de handbalploeg een onkostenvergoeding kreeg en bij een toernooi zelfs zakgeld, twintig gulden per dag.'

Bij het cricket zijn ze nog niet zo ver. Voor het EK van afgelopen week moesten alle speelsters een eigen bijdrage van 250 gulden betalen.