Franse regering steunt TV-project

PARIJS, 23 juli Met 5 miljard franc, ongeveer 1,7 miljard gulden, zal de Franse regering het elektronicabedrijf Thomson steunen in de verdere ontwikkeling van de nieuwe televisietechniek, de high definition. Thomson werkt in deze nieuwe technologie nauw samen met Philips.

De minister van industrie, Roger Fauroux, heeft de afgelopen maanden gebruikt om zijn collega's, voorop Beregovoy, de minister van financien, te overtuigen van de noodzaak van subsidie aan Thomson.

Vandaag is bekend geworden dat de Franse regering de plannen vanFauroux steunt.

Thomson, een staatsbedrijf, kan vanaf 1 januari rekenen op goedkope kredieten van 1 miljard gulden, verdeeld over vijf jaar, als bijdrage in onderzoek en ontwikkeling van de high definition televisie (HDTV) en bijbehorende produkten. Verder overweegt de Franse regering een gift van 2 miljard franc (700 miljoen gulden) voor hetzelfde doel. De socialistische regering-Rocard wil Thomson versterken in de strijd tegen de Japanners. De beslissing is bekend gemaakt een dag nadat een regeringsmissie met premier Rocard, minister Fauroux en minister van wetenschap en onderzoek, Hubert Curien uit Japan is teruggekeerd.

In de ontwikkeling van de high definition televisie heeft Thomson een researchsamenwerking met Philips voor een budget van 20 miljard franc, 11 voor Philips en 9 voor Thomson. Frankrijk probeert op de televisiesatellieten en bij de afnemers de standaard van deze nieuwe televisietechnologie door te drukken. De Fransen proberen ook de Russen te winnen voor de Europese (Philips-Thomson) standaard.

Iedere keer dat de Russische president Gorbatsjof in Parijs komt geeft president Mitterrand een demonstratie van het systeem in zijn paleis om te Russen te overtuigen van overname van de Europese standaard en af te houden van de Japanse.