Fokker wat terug op een lusteloos Damrak

ROTTERDAM, 23 juli Op een lusteloos Damrak moesten de stijgers van vorige week een stapje terugdoen. Tokio daalde 1,62 procent.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs is de week in een lusteloze stemming van start gegaan. De stemmingsindex was rond het middaguur 0,7 punt lager op 121,50 bij een geringe omzet. Winstnemingen drukten de koersen terwijl nog de invloed ondervonden werd van het aflopen van expiraties afgelopen vrijdag op de optiemarkt.

De grootste stijgers van de vorige week moesten nu weer het meeste inleveren. Zo moest Fokker een gulden achteruit naar fl. 52,50 en VNU fl. 1,40 naar fl. 107,20. Pakhoed was even voor het middaguur twee kwartjes lager op fl. 215, maar een beetje vraag duwde het havenfonds in luttele tijd omhoog tot fl. 217. De internationals noteerden mede door een wat lagere dollar tot een gulden minder. Akzo moest echter fl. 1,10 laten op fl. 116,70. Blydenstein-Willink, waarvan de notering twee dagen geschorst is geweest in verband met mogelijke handel met voorkennis, opende vanmorgen na de goede winstcijfers meteen fors hoger. Na een laatste (geschorste) notering vrijdag van fl. 37 noteerde het fonds rond het middaguur een winst van fl. 3 op fl. 40. Macintosh was tot negen dubbeltjes beter op fl. 38,80 na berichten dat Asko wellicht toch nog belangstelling heeft voor het detailhandelsconcern. Voor de rest was er op Beursplein 5 niet veelte beleven. Ook op de optiebeurs was het weer rustig. Philips was nog het drukst verhandelde fonds. Het electronicaconcern was goed voor 2800 van de in totaal om twaalf uur verhandelde 12.000 contracten.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerdeaandelen is vandaag 526,73 yen (1,62 procent) gedaald en sloot op 31.894,79 na vrijdag 634,10 punten (1,9 procent) gezakt te zijn. Een nieuw beursschandaal en geruchten over een mogelijke discontoverhoging volgens sommige handelaren van 5,25 naar 5,75 of zelfs 6,25 procent zorgen voor een slechte stemming op de Tokiose beurs. De renteverhoging zou nodig zijn om de oververhitte economie af te koelen. De dollar steeg 0,15 yen en sloot op 148,50 yen per dollar. De omzet bedroeg ongeveer 300 miljoen aandelen.