Eerste vrije verkiezingen in Mongolie

ULAN BATOR, 23 juli In Mongolie zijn gisteren voor het eerst vrije parlementsverkiezingen gehouden. De opkomst in het reusachtige, dun bevolkte land was zeer groot. Vier uur voor de stembussen sloten had al meer dan driekwart van de kiezers zijn stem uitgebracht.

Waarnemers in Ulan Bator verwachten een absolute meerderheid voor de communistische partij, die Mongolie al 69 jaar regeert, al is de autoriteit van de communisten sinds ook hier de 'fluwelen revolutie' heeft toegeslagen sterk gedaald, zeker in de weinige steden van het land. Op het spel staan 430 zetels in de Grote Volkschoeral, waarover volgens een districtenstelsel en in twee ronden wordt beslist. Daarnaast wordt gekozen voor 53 zetels in de andere kamer van het Mongoolse parlement, de Kleine Volkschoeral.

Aangezien de kandidaten voor deze tweede kamer volgens evenredige vertegenwoordiging worden gekozen wordt algemeen verwacht dat de oppositionele Mongoolse Democratische Partij hier sterker uit de bus zal komen. Aan de verkiezingen doen in totaal 2.300 kandidaten mee van zes partijen. De oppositie heeft eerder gedreigd de verkiezingen te boycotten.

Volgens Sanjasoeren Zorig, de leider van de Democratische Partij, hebben de communisten de beschikking gehad over meer geld, een makkelijker toegang tot de media en, vooral op het platteland, over meer activisten. Zorig legde zich eind vorige week bij voorbaat neer bij een communistische meerderheid in het parlement. 'Het belangrijkst eis echter dat we een aantal vertegenwoordigers in het parlement zullen hebben die er kunnen gaan werken aan nieuwe wetten.' In een aantal delen van Mongolie was het stemmen een tijdrovende aangelegenheid. Kiezers moesten soms vele tientallen kilometers te paard afleggen om hun stembureau te bereiken. Bovendien telden sommige kieslijsten meer dan vijftig namen voor twee zetels. (Reuter)