Druk overleg wegens crisis Irak en Koeweit

NICOSIA, 23 juli De Arabische staten hebben dit weekeinde intensief diplomatiek overleg gevoerd over het conflict van Irak met Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten over de omvang van de olieproduktie. Bagdad beschuldigt beide staten ervan te veel olie op de markt te brengen waardoor Irak schade lijdt. Koeweit en de Emiraten wijzen deze beschuldiging van de hand.

Ondanks de pogingen om het conflict te ontzenuwen deed Irak gisteren opnieuw een felle uitval naar Koeweit. 'De heersers van Koeweit maken de weg vrij voor hun voornaamste doelstelling, om buitenlandse mogendheden op te roepen tot interventie in het gebied', stelde een officiele woordvoerder tegenover het Iraakse persbureau INA. Irak kreeg gisteren steun uit onverwachte hoek, van Iran. In twee kranten, die door de Iraanse autoriteiten worden gecontroleerd, werd begrip geuit voor de Iraakse houding. De Tehran Times noemde dreigementen van Saddam Hussein tegen koeweit 'een praktische stap', terwijl de Kahyan International stelde dat Irak ook de mening van alle andere OPEC-staten had verwoord.

De Saoedische minister van buitenlandse zaken Saud al-Faisal was zaterdag naar de Iraakse hoofdstad Bagdad gereisd, waar hij een boodschap van koning Fahd overhandigde aan de Iraakse president Saddam Hussein. Sauds Iraakse ambtgenoot, Tariq Aziz, voerde gisteren overleg in Kairo met de Egyptische president Hosni Mubarak. De Iraakse bewindsman gaf Koeweit en de Emiraten de schuld van de huidige crisis.

Mubarak toonde zich optimistisch dat de spanningen tussen Irak en de twee staten spoedig voorbij zullen zijn. De Egyptische minister van oliezaken, Abdel-Hadi Kandeel, stelde dat de oplossing zou kunnen zijn indien de lidstaten van het OPEC-oliekartel alle hun produktie zouden beperken. (Reuter, AP, AFP)