Doe omsingeld door soldaten van eigen stam

MONROVIA, 23 juli Zo'n 500 leden van het Liberiaanse regeringsleger hebben gisteren president Samuel Doe vastgehouden in zijn gebarricadeerde huis in de hoofdstad Monrovia. De militairen, die evenals Doe behoren tot de Krahn-stam, weigerden Doe te laten ontvluchten tenzij hun veiligheid wordt gewaarborgd.

Andere leden van het leger, die zich in het huis van de president ophouden, willen juist dat Doe Monrovia zo snel mogelijk verlaat om een bloedig gevecht tussen het leger en de rebellen van Charles Taylor te voorkomen. Volgens Liberiaanse militaire bronnen zijn de rebellen de afgelopen dagen in kleine groepen in de hoofdstad binnengedrongen.

In een laatste mislukte poging het conflict zonder verder bloedvergieten te beeindigen heeft de Amerikaanse ambassade getracht Doe over te halen de omsingelde hoofdstad te ontvluchten en Monrovia over te geven aan de rebellen, die meer dan twee derden van het land in handen hebben. Doe heeft zaterdag de Amerikaanse militaire attache in Liberia, kolonel David Staley, uitgewezen omdat hij contacten zou onderhouden met de rebellen. De Amerikaanse ambassade heeft dit ontkend. Een diplomatieke bron in Liberia zei dat president Doe iedere zin voor de realiteit heeft verloren. Doe zou ervan overtuigd zijn dat hij onoverwinnelijk is.

(UPI, Reuter, AFP)