Britten verbieden Pakistaanse film over dood Rushdie

LONDEN, 23 juli De Britse filmcensuur heeft de Pakistaanse film International Guerrillas verboden in Groot-Brittanie. De film beschrijft de fictieve dood van Salman Rushdie, schrijver van The Satanic Verses.

Volgens de British Board of Film Classification schendt de gewelddadige film de Britse wetgeving op het gebied van laster en wordt de schrijver blootgesteld aan de haat van de kijker. Rushdie, voorgesteld als een agent van een internationale samenzwering, wordt in de film getroffen door de bliksem nadat hij islamieten die hem proberen te doden, heeft doodgeschoten. De distributeurs van de videofilm vechten de beslissing van de censuur aan. Ook Rushdie zelf heeft laten weten dat de film wat hem betreft niet moet worden verboden. (UPI/AP/AFP)