Breukink kan druk niet aan

Joop Zoetemelk was de afgelopen drie weken als chauffeur van een Franse filmploeg in de Tour aanwezig. De winnaar van la Grande Boucle van tien jaar geleden heeft zich over enkele ontwikkelingen in het wielercircus bijzonder verbaasd. Ten eerste over de triomf van GregLeMond.

'Voor de Tour had ik nooit gedacht dat LeMond zo superieur kon zijn. Wat had die man een belabberde conditie! Hij moet in de Tour wel gigantisch hebben afgezien.' Je hebt je zeker ook verwonderd over Erik Breukink?

Zoetemelk: 'Nou en of. Die Breukink imponeerde me in het begin geweldig. Ik geloofde echt niet meer dat hij zijn gebruikelijke slechte dag, bekend van de Italiaanse Giro en de Tour, nog zou gaan doormaken. Toch werd hij daarmee nog geconfronteerd, in de bergetappe naar Luz Ardiden. Blijkbaar is Breukink nog niet bestand tegen de enorm hoge druk. Stijgt de spanning, dan klapt hij vroeg of laat in elkaar en blijft hij een rit ver onder zijn kunnen. Een andere toprenner, neem Steven Rooks, raakt na zo'n inzinking gewoonlijk definitief uit beeld. Breukink niet. Toen de druk van de ketel was, omdat hij kansloos werd voor de eindzege, bleek hij ineens weer in goede doen. Ik neem mijn petje af voor wat hij vorige week donderdag en vooral vrijdag in de tijdrit bij Limoges heeft laten zien. Dat was pure klasse.'

Zal Breukink de Tour ooit winnen? Zoetemelk: 'Die kans is heel groot. Als hij een of twee jaar ouder is, zal hij de spanning van dit superspektakel beter aankunnen.

Lichamelijk is hij nu al klaar voor de gele trui op de Champs Elysees.' Als Breukink triomfeert, dan evenaart hij Jan Janssen (1968) en jou.

Zoetemelk: 'Pffft, dat klopt ja. Ik vind dat echt niet erg.

Integendeel zelfs. Het wordt tijd dat er in Nederland, met al zijn goede renners, weer eens een Tourwinnaar opstaat. Kijk maar in de geschiedenisboeken. Hoe veel Fransen, Belgen en Italianen haalden al de hoofdprijs al in de Tour? Ons land, een echte wielernatie toch, dreigt wat dat betreft achter te gaan lopen. Dank zij GregLeMond staan zelfs de Verenigde Staten nu op ons voor, terwijl driekwart van de Amerikanen niets eens weet dat de Tour bestaat.'