Bij zware gevechten in Z-Libanon 40 doden

BEIROET, 23 juli Bij zware gevechten in het zuiden van Libanon tussen de pro-Iraanse Hezbollah-beweging en de door Syrie gesteunde Amal-militie zijn zaterdag zeker veertig mensen om het leven gekomen en zeventig gewond geraakt. Ook vanmorgen ging de strijd, die intussen al ruim een week duurt en aan 125 mensen het leven heeft gekost, nog door.

Amal stelde zaterdag alles in het werk om Hezbollah-aanhangers te verdrijven uit het dorp Jarjou, 40 kilometer ten zuiden van Beiroet, dat Hezbollah een week geleden op Amal had veroverd. Ongeveer 300 Amal-leden kregen bij hun aanval op Jarjou volgens ooggetuigen steun van 250 Palestijnse guerrillastrijders. Dezen hadden op last van PLO-voorzitter Yasser Arafat begin vorige week tevergeefs geprobeerd een buffer tussen de beide strijdende shi'itische milities te vormen. Een woordvoerder van de PLO in Libanon ontkende overigens dat de PLO-strijders actief zouden hebben deelgenomen aan het offensief van Amal.

Op het hoogtepunt van de aanval op Jarjou ontploften daar dertig granaten per minuut, waardoor zich een dichte rookwolk boven het plaatsje vormde. Tijdens de gevechten vlogen Israelische vliegtuigen af en toe over het strijdtoneel om de gevechten te filmen. Gisteren bleef het aantal slachtoffers bij Jarjou beperkt tot dertien gewonden.

Duizenden burgers zijn uit vrees voor het geweld gevlucht. Hezbollah en Amal vechten al drie jaar om de controle over de shi'itische gemeenschap in Libanon. (UPI, Reuter, AFP)