'Ambassadecrisis' in Cuba verscherpt

ROTTERDAM, 23 juli Nadat zaterdagochtend vroeg nog eens negen Cubaanse jongemannen hun toevlucht hebben gezocht tot het gebouw van de Spaanse ambassade in Havana, is dit weekeinde de diplomatieke crisis tussen Spanje en Cuba verscherpt.

In een gisteren uitgegeven verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken in Madrid wordt het Cubaanse bewind gewaarschuwd geen geweld te gebruiken voor het oplossen van het probleem van de Cubaanse vluchtelingen in de ambassade. 'Elke gewelddadige oplossing zal worden beschouwd als een ernstige daad, die even ernstige gevolgen zal hebben voor de betrekkingen tussen de twee landen', aldus de verklaring.

De Spaanse ambassadeur in Havana, die voor overleg is teruggeroepen naar Madrid maar de Cubaanse hoofdstad nog niet heeft verlaten, twijfelt eraan of de negen vluchtelingen die zaterdag het ambassadegebouw binnenkwamen oprechte asielzoekers zijn. Volgens de ambassadeur, dievanmorgen werd geciteerd door het Spaanse dagblad El Pais, zien de negen jongemannen er uit als 'professionele atleten met gevechtstraining die er blijk van geven zich te kunnen verdedigen'.

Opvallend was, aldus Spaanse diplomaten, dat de negen zonder enige problemen door het zware politiekordon rondom de ambassade hadden weten te komen.

De Spaanse regering heeft intussen vijf man extra veiligheidspersoneel naar Havana gezonden voor de interne bewaking van de ambassade. De vijf, leden van de elite-eenheid GEO, moeten hun vier vorige week in de Cubaanse hoofdstad aangekomen collega's bijstaan.

In Spaanse diplomatieke kringen werd de snelle verlening van visa voorde vijf, evenals die voor Spaanse journalisten die in Havana deze crisis willen verslaan, gezien als een teken dat Cuba de zaken niet te hoog wil laten oplopen.

Waarnemers in Havana vermoeden, aldus het Franse persbureau AFP, dat de huidige 'ambassadecrisis' de positie van de conservatieven binnen de communistische partij van Cuba kanversterken. Dit kan weer gevolgen hebben voor de hervormingsdiscussie binnen de partij, die begin volgend jaar haar congres houdt.

Pag.4: Nieuwsanalyse