Zelfs Arnold Palmer praat met respect over Rolf Muntz

ST. ANDREWS, 21 juli Spanje heeft Ballesteros en Olazabal, Duitsland heeft Bernhard Langer, Denemarken heeft Anders Sorensen en Belgie heeft Florence Descampe. Nederland heeft sinds kort Rolf Muntz. Zij allen dragen de vlag van hun vaderland in de internationale golfwereld. Opmerkelijk is dat de anderen professional zijn en Rolf Muntz amateur is. De 21-jarige student uit Leiden verkeert deze zomer in een grote roes. De manier waarop hij de laatste anderhalf jaar in Nederland toernooien wist te winnen, liet er geen twijfel over bestaan dat er een nieuw talent was opgestaan. Zijn internationale doorbraak kwam begin juni, toen hij in Schotland tot ieders verrassing het Britse Open voor amateurs won. Zeker in Groot-Brittannie is dit de hoogst gewaardeerde titel die een amateur kan winnen.

De gevolgen van die overwinning zijn voor Rolf Muntz niet uitgebleven. De ene uitnodiging na de andere valt zijn brievenbus binnen. Meteen na zijn zege in Schotland speelde hij toernooien in Denemarken, Spanje en Schotland, in september staat Japan op het programma en volgend jaar neemt hij deel aan de US Masters en waarschijnlijk aan het Memorial Tournament van Jack Nicklaus.

Hoogtepunt

Rolf Muntz heeft zojuist weer een hoogtepunt achter de rug. Tot de invitaties behoorde ook zijn deelneming aan het Britse Open, het officieuze wereldkampioenschap voor professionals en drie of vier internationale topamateurs. Op de Old Course van St. Andrews speelde hij oefenronden met Jack Nicklaus en Nick Faldo en in de eerste twee ronden van het toernooi was hij gekoppeld aan Arnold Palmer en Gary Player, twee levende golflegenden.

Geen enkele Nederlandse golfer heeft ooit zo in de belangstelling gestaan als Rolf Muntz. Palmer zei na afloop over de Nederlander: 'Normaal gesproken let ik nooit op amateurs met wie ik speel. Ik let niet op hun stijl, ik vind het interessanter om te kijken of iemand gevoel heeft voor het spel. Rolf heeft dat gevoel helemaal in zich. Hij kan zich ontwikkelen tot een zeer goede speler.' Muntz heeft in St. Andrews de laatste twee ronden van het Britse Open niet gehaald, maar heeft een enorme schat aan nieuwe ervaringen opgedaan. Al die verkregen routine zal hij echter voorlopig niet aanwenden om als professional verder te gaan. Muntz: 'De eerstkomende jaren zal ik die stap zeker niet nemen en het is de vraag of het ooit zal gebeuren. Ik vind mezelf daarvoor niet goed genoeg en zou bovendien het risico lopen om golf niet meer leuk te vinden als ik gedwongen moet trainen en spelen. Nu vind ik het allemaal even leuk en het leven van een professional ziet er heel anders uit. In ieder geval wil ik eerst mijn studie psychologie afmaken en dan zie ik wel verder.'

Professional of amateur, Rolf Muntz blijkt in ieder geval een voortreffelijk ambassadeur voor de golfsport in Nederland en het werd ook tijd dat iemand die rol buiten de grenzen eens ging vervullen.

Aan de top van het scorebord in het 119e Britse Open ontwikkelt zich intussen een strijd der giganten. De nummers een en twee van de wereldranglijst, Greg Norman en Nick Faldo, hebben ook in de eerste twee ronden in St. Andrews de lakens uitgedeeld. Zij gaan gezamenlijk aan de leiding en hebben halverwege al vier slagen voorsprong op de eerste achtervolgers en hebben nu al de score bereikt waarmee Ballesteros in 1984 op dezelfde baan won. Hun scores kwamen weliswaar onder nagenoeg ideale omstandigheden tot stand, maar dan nog is 1200 par een formidabele score. De mensen die de scoreborden bedienen hadden hun handen vol, want eens per twee holes maakte Norman of Faldo een birdie. Op de lange veertiende hole sloeg de Australier zelfs van 90 meter ineens in de hole voor een sensationele eagle-3. In de derde en waarschijnlijk ook in de vierde ronde zullen beide spelers met elkaar spelen. Het scenario is klaar voor een zenuwslopend weekeinde voor miljoenen golfers en tv-kijkers in de hele wereld, niet in de laatste plaats voor Greg Norman en Nick Faldo zelf.

Een beter visitekaartje is voor de snelst groeiende sport niet te bedenken.

    • Jan Ebbinge