Toeristen-industrie Kenia lijdt onder verslechterendimago

NAIROBI, 21 juli Vele buitenlandse toeristen zeggen hun safari naar Kenia af, zo melden bronnen in de toeristenindustrie in de hoofdstad Nairobi. De toeristen vrezen de veiligheidssituatie in Kenia na de rellen vorige week in enkele steden. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten aan harde valuta voor Kenia. Leden van de Keniase organisatie van toeristenbureaus spreken van een 'uiterst zorgwekkende ontwikkeling. Als deze trend zich voortzet zullen de meesten van onze leden hun zaak verliezen en dit zal de werkloosheid verder aanwakkeren', aldus een verklaring van de organisatie. Vooral de toeristenbureaus die Amerikanen naar Kenia halen melden grote verliezen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde vorige week Amerikanen niet naar Kenia te reizen, een verklaring die inmiddels is ingetrokken. De Nederlandse ambassade in Nairobi liet gisteren weten dat Kenia rustig is en veilig voor toeristen.

Kenia is in Afrika het safariland bij uitstek. Ruwe bush met talrijke wilde dieren en uitgestrekte palmenstranden lokken jaarlijks meer dan een half miljoen buitenlandse toeristen. Tienduizenden Kenianen vinden werk in de toeristensector. De industrie beschermde Kenia voor een grote economische terugslag zoals die in andere Afrikaanse landen plaatshad na de daling van de internationale prijzen voor koffie, thee en cacao. Negatieve publiciteit als gevolg van politieke spanningen of geweld schaden het toerisme onmiddellijk. Toen enkele jaren geleden de burgeroorlog in buurland Oeganda oplaaide annuleerden toeristen hun vakantie in het Keniase Mombasa, dat 2.000 kilometer van Oeganda ligt. Onbevestigde en sensationele berichten over het aantal AIDS-dragers leidden vervolgens opnieuw tot annuleringen, evenals de grote campagne tegen stropers vorig jaar in de wildparken. Kenia's reputatie als een van de meest stabiele landen van Afrika ondervindt steeds meer schade door de rellen van vorige week. De Internationale Orde der Advocaten (IBA) zegde gisteren een grote internationale conferentie met 3.500 deelnemers af die zij in september in Nairobi had willen houden. Een woordvoerder van de IBA zei dat hoewel het nu rustig is in Kenia 'er geen garantie bestaat dat dit in september nog zo is'. De IBA sprak bovendien haar bezorgdheid uit over de situatie van de mensenrechten in Kenia. Aan de vooravond van de rellen arresteerde de regering talrijke voorstanders van de invoering van een meer-partijensysteem, onder wie enkele advocaten.

Naast de Verenigde Staten spraken in de afgelopen dagen ook vertegenwoordigers van de EG en de Scandinavische landen hun bezorgdheid uit over de recente gebeurtenissen. Ook Groot-Brittannie, Kenia's trouwste bondgenoot, uitte milde kritiek op de arrestaties. De Keniase kranten meldden gisteren dat in het Amerikaanse Congres senator Edward Kennedy heeft voorgesteld om hulp aan Kenia te stoppen als 'politieke gevangenen niet worden vrijgelaten en democratische rechten niet worden hersteld'.

Kenia ontvangt van alle landen bezuiden de Sahara de meeste Amerikaanse hulp.

Keniase politici blijven in koor de deelnemers aan de rellen van vorige week veroordelen als herriemakers zonder politieke motieven. President Moi noemde hen deze week 'psychiatrisch gestoorde machtswellustelingen'.

De regering publiceerde deze week een lijst van ministers die de macht hadden zullen overnemen wanneer het 'komplot' zou zijn geslaagd. In dit kabinet zouden dissidente politici en advocaten zitting hebben, van wie de meesten inmiddels achter de tralies zitten, en een kritische geestelijke. Enkele genoemde politici, zoals de voormalige vice-president Josephat Karanja, hebben de beschuldiging als leugens van de hand gewezen.

    • Koert Lindijer